Pride and Prejudice en zandsculpturen in vrijheid: “Het past gewoon bij de gekke sfeer van Zandvoort”

In aanloop naar de Zandvoortse Pride, opent op 28 juni de tentoonstelling ‘Pride and Prejudice’ in het Zandvoorts Museum aan de Swaluëstraat 1 in Zandvoort, waar bezoekers een blik kunnen werpen in de cultuur van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgenderkunst (LHBT). De tentoonstelling loopt tot en met 25 augustus.

Directrice Hilly Jansen: “Pride and Prejudice is een heel bijzondere expositie. Een paar jaar geleden is het balletje gaan rollen. Zandvoort is een soort voorprogramma van de Pride in Amsterdam, waarvoor veel werk wordt verricht. Vanaf dag een dat Zandvoort in de Pride is meegenomen, is het een groot succes geweest: het past gewoon bij de gekke sfeer van Zandvoort. In het eerste jaar 2016, hadden we al een heel mooie parade en een roze trein. Wij hadden toen al twee heel leuke mensen, René Zuiderveld en André Donker, die wat met het Zandvoorts Museum wilden doen. We deden een kleine tentoonstelling die zoveel mensen naar het museum trok, waardoor we het jaar daarop nog groter wilden uitpakken met een tentoonstelling van twee maanden.  René Zuiderveld maakt foto’s met veel licht /donker- effecten en zwoele sfeerbeelden. Ik vind het meer dan een foto.  Hij probeert een link te leggen met Zandvoort. Hij had bijvoorbeeld ontzettend leuke kaarten van twee dragqueens die het station uitlopen en op een bankje zitten te wachten. Daar zit humor in, maar het is ook verfijnd, niet plat. André Donker werkt voor Mister B Leather en hij zit ook in een scene met prachtig geklede mensen in zwart of rood leer, noem maar op. Maar tevens verfijnde kunst. Ik kan dat ook met een gerust hart aan hen overlaten. Ik weet dat zij prachtige kunst naar het Zandvoorts Museum brengen, die echt de moeite waard is om te gaan bekijken. Ik wilde wel meer informatie, meer diepgang. Ik ben naar Bureau Discriminatiezaken Kennemerland gegaan en dat leverde mij expositiemateriaal waardoor mensen gediscrimineerd worden en waarom er vooroordelen zijn. Vooroordelen past ook prachtig in de titel Pride and Prejudice. Het Zandvoorts Museum zoekt met deze tentoonstelling de grenzen op en daar blijken mensen erg veel waardering voor te hebben. Soms is het lastig met scholen die ons museum bezoeken. De ene docent maakt er geen probleem van en zegt: “Het is de maatschappij.” Een andere docent zegt weer: “Als die tentoonstelling is, kom ik niet met mijn klas.” Dat is jammer, want je komt voor ons nationaal cultureel erfgoed, het zijn ook onze stijlkamers. Ook bij ‘veilige’ tentoonstellingen kan een werk met bijvoorbeeld blote borsten hangen waar kinderen naar wijzen. Is dat erg? Nee, ik vind van niet. We zijn weliswaar een tolerante maatschappij, maar we zijn er nog lang niet. Zo’n Pride is daarom nog steeds nodig, maar zou niet nodig moeten zijn. Ik snap ook eigenlijk niet waarom een ander van iemand iets moet vinden.”

Zandsculpturen
“Op 14 juli is de opening van de zandsculpturen”, vervolgt Hilly. “Het thema is ’75 jaar vrijheid’. Ook daar kun je het LHBT-theam aan ophangen. Een ongelooflijk mooie buitenexpositie op de boulevard in Zandvoort, in het teken van de grondwet: waarin iedereen als gelijk wordt beschouwd. Zes internationale kunstenaars, bijvoorbeeld uit Oekraïne, Spanje, Italië, maken een vrijheidsbeeld uit hun land met hun symboliek. Zandvoort is meer dan alleen strand en we willen de plaats met deze  bijzondere tentoonstellingen op de kaart zetten.”

Meer informatie op: http://www.zandvoortsmuseum.nl.

Bart Jonker

Fotograaf: René Zuiderveld Photography.