Iedereen heeft inmiddels wel van de plastic soep gehoord. Maar waar hebben we het precies over en is er iets aan te doen? Plastic soep is een van de grootste milieuproblemen in de wereld. Michiel Roscam Abbing van de Plastic Soup Foundation vertelt op zondag 7 oktober in het Cruquius Museum over de oorzaken en mogelijke oplossingen van vervuiling door plastic. De gratis presentatie in de Waterschapszaal, geschikt voor jong en oud, vindt plaats tijdens het Weekend van de Wetenschap.
De missie van de Plastic Soup Foundation is “No plastic waste in our water!”. In amper 50 jaar tijd heeft het wondermateriaal dat plastic heet de wereld op ongekende wijze veroverd én vervuild. Dat komt omdat we met zijn allen steeds meer (verpakkings)plastic zijn gaan gebruiken en omdat plastic dat in het milieu terechtkomt, niet vergaat. Het valt na verloop van tijd wel uiteen in steeds kleinere stukjes, de micro- en nanoplastics. Dieren hebben er last van of erger. Plastic dringt de voedselketen binnen en we ademen het plastic dat in de lucht zit. Zijn er gevaren voor de menselijke gezondheid? Michiel Roscam Abbing is als onderzoeker en schrijver verbonden aan de Plastic Soup Foundation sinds de oprichting in 2011. Afgelopen voorjaar verscheen van zijn hand de Plastic Soup Atlas van de Wereld.
Praktische informatie
Luister en kijk naar het verhaal van Michiel Roscam Abbing op zondag 7 oktober van 15.30 tot 17.00 uur. De lezing is gratis, de reguliere museumentree moet wel betaald worden. Tip: combineer een bezoek aan de lezing met een bezoek aan het museum. Plaatsen zijn te reserveren via aanmelden@shmdc.nl. Vrije inloop is ook mogelijk.
Cruquius Museum ligt aan de Cruquiusdijk 27, naast de N201, in Cruquius. Er is gratis parkeergelegenheid en het museum is goed bereikbaar met OV (Connexxion bus 340). Voor informatie over de lezing, de routebeschrijving en andere museumactiviteiten kijk op www.haarlemmermeermuseum.nl