Poëziefestival Haarlem op Hemelvaartsdag

Dichter/schrijver en theatermaker Jaap Robben, auteur van de bekroonde roman Birk, en oud-stadsdichter van Nijmegen, opent het poëziefestival van de Haarlemse Dichtlijn op Hemelvaartsdag 10 mei. Burgemeester Jos Wienen krijgt bij de opening het eerste exemplaar van de festivalbundel uitgereikt in het Noord-Hollands archief, Jansstraat 40, om 12.00 uur.

Jaap Robben en de Haarlemse Dichtlijn ontmoetten elkaar in 2014 tijdens een tournee bij de voormalige Boekhandel Bloemendaal. Birk was net gepubliceerd en moest worden gepromoot. Dus Jaap had weinig tijd. Hij beloofde later nog eens met poëzie naar Haarlem te komen. Nu, gelauwerd en bekend en in september met zijn nieuwe roman Zomervacht, wordt deze belofte ingelost.

Na de opening dragen honderd dichters voor uit eigen werk op zes podia in het centrum van Haarlem. Opnieuw is de stichting Haarlemse Dichtlijn erin geslaagd een afwisselend festival te programmeren. De Janskliniek met Joni Zwart van boekhandel Athenaeum, Jansstraat33 met zanger/tekstschrijver Bert Vissers van de Haarlemse band Bender, de bar van het Noord-Hollands Archief met Rob Alphenaar van Lokaal, Dutch Bear Bar, en producent van de Singer Songwriter Circle Haarlem, yogacentrum Hof20 met dansend ondernemer Mascha Tielemans van MAS&CO., bierlokaal De Uiver met Alja Spaan, hoofdredacteur van Meander Magazine en café Koops met liedjesschrijver en verhalenverteller Rob Wtenweerde.

Bovendien zijn er op twee locaties tentoonstellingen ingericht van aangesloten beeldende kunstenaars: Annemarie Kusters in de Janskliniek en Christel Bouwmeester-Wassenaar in Jansstraat33. En in de Janskliniek zijn er ook nog optredens van muziekgezelschap Van Maltha, Delèfre & Koek tijdens de podiumwissels.

Driekwart van de deelnemers komt van buiten Haarlem, van Friesland tot Zeeuws-Vlaanderen. Vier deelnemers komen uit Heemstede: Frits Agterdenbos, Jan J.A. de Bruin, Marten Janse en Peter Straus.

Kortom, er is volop te genieten voor het publiek dat zich geen laagdrempeliger poëziefestival kan wensen met honderd dichters die zich allen beperken tot maximaal drie gedichten per voordracht. Gratis toegankelijk. De festivalbundel – honderd gedichten – kost  €10.

Foto: Jaap Robben (Mike Nicolaassen).