Overheid, sport en bedrijfsleven slaan handen ineen via NL. Vitaal

Dat veel mensen, zelfs heel jonge kinderen, kampen met overgewicht door een ongezonde leefstijl is bekend. NL. Vitaal tracht een omslag te bewerkstelligen in dit patroon. Obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten zijn vaak terug te leiden naar een ongezonde leefstijl. Naar schatting bedragen medische kosten en werkverzuim in Nederland jaarlijks twee miljard euro. Als we zo doorgaan is 69% van de Nederlanders rond 2040 (te) zwaar. De kracht van NL. Vitaal zit hem in het heel breed gedragen initiatief. NL.Vitaal trekt door het land om aandacht te vragen voor dit probleem. Ministers, wethouder, CEO’s van grote ondernemingen en uiteenlopende organisaties hebben zich aangesloten.

Op woensdag 14 november kwam een gemêleerd gezelschap bijeen in Haarlem.
In groepjes wisselden zij ideeën uit of bespraken nieuwe initiatieven. Onderlinge gegevens werden uitgewisseld zodat die een gevolg kunnen krijgen in kleiner verband. Dagvoorzitter,  oud-politicus en wethouder van Amsterdam, Rob Oudkerk, leidde de middag bekwaam. Stedenbouwkundige Ad de Bont gaf een interessante inkijk wat gemeenten kunnen doen om meer bewegen te faciliteren. Waarom twee stoepen langs een weg die in het midden ligt? Verleg de weg naar één kant. Maak een brede stoep zodat kinderen vrijuit kunnen spelen, dus bewegen. Door automatisering zitten mensen teveel. Waarom ligt een trappenhuis meestal verstopt terwijl de lift of roltrap in het zicht zijn? Zo zoeken mensen de makkelijkste weg om boven te komen. Ontwerp sportplaatsen tussen bebouwing. Maar een sportplaats via belijning geschikt voor verschillende sporten zoals basketbal, tennis, voetbal etc. Maak omwonenden organisatorisch eigenaar van de speelplekken. Speelplaatsen en omwonenden zitten elkaar soms in de weg. Ga het gesprek aan met beide partijen en pas de inrichting aan zodat alle partijen tevreden zijn.

Voormalig CEO van Albert Heijn, Dick Boer uit Heemstede, zet zich volledig in om veranderingen in de levensstijl in gang te zetten. Zijn hart ligt bij de supermarkt en juist daar ziet hij kans om gezonde producten meer ruimte te geven. In en rond zijn winkels kunnen ter compensatie van al het zoet en zout stukjes fruit of snoeptomaatjes worden aangeboden. Albert Heijn heeft mensen vrijgemaakt die zich toeleggen op gezond en duurzaam. In gesprekken met leveranciers proberen zij bijvoorbeeld suiker in producten terug te dringen. Sportkantines kunnen ook veel doen. De bitterbal, kroket of patat hoeft niet weg, maar leg gezondere producten in het zicht. Biedt fruit aan en gewoon kraanwater.

In Noorwegen blijken kinderen op school verplicht een uurtje per dag te moeten bewegen. Naast hun andere activiteiten komen zij zo aan voldoende beweging. Kan dat in Nederland ook? In werkgroepen kwam van alles naar voren. Betrek ouders bij het bewegen met de kinderen. Diverse sportclubs willen wel meedenken en -doen.
Hoewel in Haarlem gehouden, is het programma bedoeld voor de hele regio. Andere gemeenten tonen volop belangstelling en aan te haken bij dit initiatief.
Eric van Westerloo

Bij de foto: Groepjes buigen zich over ideeën om ‘meer bewegen’ onder de aandacht te brengen.