“Voordat ik op het vliegtuig stapte, wist ik niet dat ik wit was”

Op vrijdag 20 juli is het nieuwe boek ‘Andermans huid – Vriendschap in Afrika’ van Anneke Grummel verschenen. Deze biografie wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Anneke is woonachtig in Heemstede en haar boek is verkrijgbaar bij boekhandel Blokker in Heemstede.

“Voordat ik op het vliegtuig naar Kenia stapte, wist ik niet dat ik wit was. Ik wist meer dan de meeste mensen over Afrika. Ik kon zien in de spiegel dat ik wit was, maar toch kende ik niet de complicaties en de betekenis daarvan. In de afgelopen jaren heb ik de zeer gedetailleerde dagboeken van mijn vijf maanden in een dorp in dit prachtige land omgezet in een verhaal. Ik heb, soms met schaamrood op de kaken, het meest eerlijke verhaal verteld van mijn tocht. Het boek is opgedragen aan mensen die inmiddels zijn overleden en van grote betekenis zijn voor de totstandkoming van dit boek. De mensen die waren zoals ik wil zijn”, vertelt Anneke.

Over de auteur

Anneke Grummel groeide op in Drenthe in een gezin met een oudere broer. Ze raakte geïnteresseerd in Afrika tijdens haar middelbare schoolperiode. Dat begon doordat zij een documentaire zag over het werk van de Zuid-Afrikaanse Waarheids-en Verzoeningscommissie. Binnen haar studie stelde zij politiek in Afrika centraal. Op haar 23e vertrok ze destijds alleen naar Kenia. Gedetailleerde dagboeken zijn de basis voor dit persoonlijke verhaal. De ervaring in het dorp in Kenia omschrijft zij als: prachtig, vreselijk, geweldig, eenzaam, saai en spannend tegelijkertijd. Nu is Anneke 37, projectmanager, heeft een partner en samen hebben zij drie kinderen.