‘Op de Balinese straten struikel je over offeranden’

Evert en Cisca Abspoel bezochten in Indonesië de eilanden: Java en Bali. Twee eilanden die onderling enorm verschillen. Zowel over Java als Bali  loopt een gordel van vulkanen, waaronder de Tangkuban Perahu en de Bromo vulkaan. ’s Morgens om 4 uur zijn ze op weggegaan om naar de schitterende zonsopkomst bij de Bromo te kijken. Daarvoor hadden ze al kennisgemaakt met de botanische tuin in Bogor, de Hollandse huizen in art-deco stijl in Bandung en Malang.

In Yogyakarta wordt er een bezoek gebracht aan het paleis van de sultan. Hoewel het islamitisch geloof leidraad is op Java, bezoeken ze hier ook de boeddhistische tempel ‘Borobudur’ en de hindoeïstische tempel ‘de Prambanan’. Op Bali is het hindoeïsme alom aanwezig. Op straat struikel je letterlijk over de offeranden. Elk huis heeft een familietempel, elke wijk zijn eigen buurttempel en elk veld een offerandeplek. Het geloof biedt naast houvast en structuur een overdaad aan ceremonies. Indrukwekkend is het bijwonen van een crematie of een ceremonie in een tempel. Rijdend langs de  rijstterrassen begrijp je waarom ze een plekje hebben op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Balinezen zijn een kunstzinnig volk getuige het prachtige houtsnijwerk.

De lezing van Evert en Cisca vindt plaats bij WIJ Heemstede op dinsdag 12 februari. Deze wordt aan de hand van digitale projectie verteld en afgewisseld met audiovisuele shows. Voor een voorproefje kunt u een kijkje nemen op www.lezingen-abspoel.nl.
Iedere maand zijn er culturele lezingen en/of presentaties op dinsdagmiddag in de Luifel. Deze middagen in de Luifel beginnen om 13.30 uur.
De entree is €5,-. Reserveren kan via www.wijheemstede.nl of 023-5483828.