Oosteinderlaan Hillegom plaatst R.I.P. kruizen tegen de Duinpolderweg

Aanwonenden van de Oosteinderlaan in Hillegom laten via kruizen met de bedreigde dieren aan passanten de onomkeerbare schade zien van de ‘Midden-variant’ van de Duinpolderweg. Deze variant loopt dwars door het natuurgebied van de Oosteinder- & de Vosse- en Weerlanerpolder.  Op de grote witte kruizen staan foto’s van (beschermde) vogels en andere natuurwaarden uit de polder. Op de kruizen staat ‘R.I.P.’ geschilderd.

Het is overigens nog niet zo ver want de voorkeursvariant gekozen door de Provincie is zuidelijker, langs de onderrand van het natuurgebied, ingetekend. Gemeente Hillegom heeft echter een zienswijze op deze voorkeursvariant ingediend en vraagt de provincies om de midden-variant te heroverwegen.

Ook de huidige voorkeursvariant van de Provincie vindt een groot deel van de bewoners geen goede optie, omdat deze variant onomkeerbare schade zal toerichten aan de zuidkant van de Vosse- en Weerlanerpolder.

De polders vormen gezamenlijk een belangrijk vogelgebied voor weidevogels en wintergasten. “Het doorsnijden van deze polders zal dit speciale gebied scheiden en het onmogelijk maken voor de vogels om de rust te vinden die ze nodig hebben om zich te kunnen nesten en voortplanten”, zo zeggen  bewoners. Veel organisaties, politieke partijen en inwoners maken zich met hen hard om deze polders te beschermen.

“We zijn verbijsterd dat de gemeente deze prachtige, onaangetaste en historisch zeer waardevolle polder op wil geven voor een provinciale weg waar Hillegom zelf niet beter van wordt. Sterker nog, als je de prognoses van het aantal verkeersbewegingen moet geloven, heeft deze weg alleen maar negatieve effecten voor Hillegom. Je gaat toch ook niet dwars door de Oostvaardersplassen een weg aanleggen? De beslissing ligt nu bij de provincies en wij gaan ervan uit dat zij een verstandige keuze maken. Dit is zo’n uniek gebied”, aldus de initiatiefnemers van deze actie.