Ondanks matig zomerweer veel werk voor Reddingsbrigade

Ondanks het achterblijvende zomerweer vorige week, was er toch veel werk voor de Reddingsbrigade. Zo moesten de lifeguards 32 keer in actie komen voor 39 zwemmers die in de problemen waren geraakt. Helaas waren er vorige week ook weer 2 dodelijke slachtoffers tijdens zwemrecreatie te betreuren. Daarmee is het aantal verdrinkingen tijdens het zwemmen gestegen naar 10. In totaal kwam de Reddingsbrigade 394 keer in actie, waarvan in 18 gevallen sprake was van een redding uit een levensbedreigende situatie.

De Reddingsbrigade ziet dat ondanks het niet al te mooie zomerweer toch veel mensen het water op zoeken. Vorige week was de zee door de harde wind en stromingen erg onrustig en ontstonden er op verschillende plaatsen sterke stromingen die menig zwemmer en watersporter verraste. De Reddingsbrigade heeft vele preventieve acties uitgevoerd om zoveel mogelijk ongelukken te voorkomen.
Daarnaast was het voor de lifeguards ook een druk weekend met veel evenementen waar zij aanwezig waren om te letten op de veiligheid van de deelnemers in en op het water en de bezoekers aan de wal. Zo waren bij de Canal Parade van de Amsterdam Gay Pride 30 boten van de Reddingsbrigade aanwezig, bij de Iron Man in Maastricht stonden de lifeguards van de Reddingsbrigade paraat, het Varend Corso Westland werd begeleid door boten van de Reddingsbrigade, bij het traditionele Skûtsjesilen in Friesland is de Reddingsbrigade aanwezig en op tal van verschillende lokale (water)sport evenementen waren de lifeguards van de Reddingsbrigade actief.

“Wij vinden het in veel opzichten een opmerkelijk zomerseizoen. Het weer valt wat tegen, maar we hebben wel veel buitengewoon heftige reddingsacties moeten uitvoeren. Ik ben ontzettend trots op al die vrijwillige lifeguards die weten wat ze moeten doen. Zij verdienen onze waardering en steun.”

De Reddingsbrigade blijft ook de komende tijd aandacht vragen voor de gevaren van het zwemmen in open water. Het zwemmen in zee en in recreatieplassen is nooit zonder risico’s.

Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat is toegestaan en waar toezicht door de Reddingsbrigade (lifeguards) wordt gehouden.
Houd kinderen altijd in de gaten, zowel in het water als op het strand. Blijf in het water op armlengte afstand bij kleine kinderen.
Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water.
Zwem niet in de buurt van muien (= stroming die richting zee trekt) of sterke stromingen. Let op de waarschuwingsborden die aangeven waar gevaarlijke stromingen staan.
Spring niet van bruggen, sluizen of andere bouwwerken die daar niet voor bedoeld zijn.