Olympische parafernalia van Heemstedenaar in Kleinste Museum

Het Kleinste Museum van Haarlem aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 biedt gerenommeerde inwoners van Haarlem en omstreken sinds de zomer van vorig jaar de gelegenheid om een maand als gastcurator hun verzameling ten toon te stellen.

In februari is de eer te beurt gevallen aan Heemstedenaar Maarten Westermann. De journalist, schrijver en columnist verzamelt al ruim dertig jaar Olympische parafernalia. Het eerste stuk was een tafelvlaggetje dat hij meenam na afloop van de bijeenkomst waar bekend werd gemaakt dat Amsterdam niet in aanmerking zou komen voor de organisatie van de Olympische Spelen van 1992.

Volgens Westermann kleven de tranen van de toenmalige burgemeester Ed van Thijn er nog aan. Het vlaggetje is een van de ongeveer zestig attributen die zijn uitgestald in het Kleinste Museum. Daarin onder meer ook twee ingelijste prentbriefkaarten van de zevende Olympiade in Antwerpen (1920 enkele souvenirs van de negende Olympiade in Amsterdam (1928) en een klerenhangertje van de  Spelen in Berlijn (1936) ten tijde dat Hitler aan de macht was.

De expositie ‘Olympische meuk’ vindt plaats in het kader van de Winterspelen in PyeongChang en is nog de hele maand gratis te bezichtigen vanaf de straatkant bij het Kunstcentrum Haarlem.