OBS De Kring Plusklas finalist fotowedstrijd Veteranendag

In heel Nederland maakten schoolklassen foto’s rondom het thema ‘veteranen’ en de betekenis van de witte anjer. Een vakjury heeft tien finalisten geselecteerd. Tot en met 3 juni kan er op hen gestemd worden via fotowedstrijd.veteranendag.nl. Daar is ook de top tien te zien. Op vrijdag 8 juni wordt de winnaar bekendgemaakt. De winnaar mag met zijn klas tijdens Veteranendag aanwezig zijn in de Ridderzaal te Den Haag met de premier en de koning. Daarnaast krijgt de winnaar een vlucht in een oude Dakota. Een van de finalisten is OBS De Kring Plusklas uit Haarlem.

Om kinderen het belang van vrede, veiligheid en democratie bij te brengen, organiseert het Nationaal Comité Veteranendag samen met het Veteraneninstituut jaarlijks een wedstrijd voor scholen. Deelnemers krijgen als onderdeel van de wedstrijd een gastles van een oorlogsveteraan. De gastlessen vormen de inspiratiebron voor de inzendingen van de leerlingen. Aan de hand van deze bijzondere les maken de kinderen hun foto, waarbij de witte anjer centraal staat. Deze bloem staat symbool voor de waardering van Nederlandse veteranen en wordt gedragen op de linkerborst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Veteranendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 30 juni.

Veteraan in de klas
Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag en voert het Veteraneninstituut het educatieve programma ‘Veteraan in de Klas’ uit. Daarbinnen maken bijna 300 veteranen docenten met hun persoonlijke verhaal voor de klas thema’s zoals oorlog, vrede en democratie bespreekbaar voor de kinderen. Deze wedstrijd helpt om dit doel te bereiken doordat mensen graag aan een wedstrijd meedoen.

Vakjury
De jury bestaat uit Humberto Tan (presentator, amateurfotograaf en winnaar van Het Perfecte Plaatje 2016), Tom Berendsen (fotograaf en veteraan), Manon van der Zwaal (professioneel fotograaf), Pascal Bobbe (veteraan, amateurfotograaf en medewerker educatie Veteraneninstituut) en Jaap-Willem Kleijwegt (bestuurslid van Nationaal Comité Veteranendag).

Bij de foto: Het idee achter de foto is dat de kinderen iedere denkbeeldige Nederlandse veteraan bedanken door ze de witte anjer aan te bieden. De kinderen beelden taken van Nederlandse veteranen uit zowel vanuit het verleden als van de toekomst.o.a zorgen voor vrede, samenwerking, hulpverlening, beschermen van de zwakken, voedselhulp. Daarnaast willen ze uitdragen dat Nederland trots mag zijn op zijn/haar veteranen.