Nuttige bijenzwermen versus wespen

Het is mei en gezoem en gevlieg het wordt drukker om ons heen en soms slaat de paniek toe.

Met dit stukje wordt duidelijkheid gegeven over een aantal misverstanden. Imkers worden vaak gebeld om een bijenzwerm en vaak is dit onterecht. Een bijenzwerm bestaat uit honderden tot duizenden bijen die rondzwermen en daarna een tros rond de koningin vormen. De bijen in een zwerm hebben bijna altijd hun buikje vol met honing en kunnen dan niet steken, een uitzondering daargelaten natuurlijk. Op de linker foto ziet u een bijenzwerm die geland is.

Zo nu en dan zie je een bij uit een kiertje of een gaatje bij een kozijn of in de muur kruipen. Als het alleen een gaatje is waar niets uitgebouwd is, zijn het metselbijen. Deze bijen zijn ongevaarlijk en kunnen niet eens steken. Op de middelste foto is er een die uit een bamboestokje kruipt.

En dan nu de wesp. Wespen zijn jagers, ze eten onder andere muggen, dus ze zijn best nuttig. Echter omdat ze jagers zijn en meerdere keren kunnen steken doen ze dat dan ook. Let wel op, zwaaien met je armen snel bewegen etc., maakt een wesp boos en dan geeft hij een geur af om zijn vriendjes te waarschuwen. Dus met deze acties wordt het verkeerde bereikt, de wesp zal eerder steken en er komen er meer. Wat wel helpt is een plantenspuit met wat water, ze denken dat het gaat regenen, en smeren hem dan. Wespen kunnen goed ruiken en hebben onder andere een hekel aan de geur van citroen, kruidnagel, wierook, ui en ammoniak, zet een van de geuren op tafel en u heeft minder last van wespen.

Een wespennest is minder plezierig, en zeker in en om het huis is het verstandig om dit weg te laten halen. Wespennesten blijven namelijk groeien en groeien en de wespen zullen hun nest goed verdedigen. Een klein advies, ga dit niet zelf doen tenzij je van een avontuur houdt en hard kunt rennen. Een wespennest lijkt op iets van papiermarche en als het in een spouw of tussen het dak zit is het moeilijk in te schatten hoe groot het is, maar 5000 is heel goed mogelijk. Op de rechter foto ziet u hoe een wespennest eruitziet.