Nieuwe leden voor Kunst Zij Ons

De komende weken exposeren negen nieuwe leden van de Kunstenaarsvereniging KZOD (“Kunst Zij Ons Doel”) in De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Als een van de oudste kunstenaarsverenigingen van ons land maakt KZOD de laatste jaren een grote instroom mee van nieuw talent, hetgeen zonder meer van toepassing is op dit negental beeldend kunstenaars, afkomstig uit de gehele regio. De tentoongestelde werken kunnen zeker verrassend en gevarieerd qua uitwerking en thema worden genoemd. Verschillende disciplines komen in de sfeervolle expositiezaal aan bod: naast schilderijen is ook ruimtelijk werk (beelden en keramiek) te bewonderen. Een verbindend thema hebben de nieuwe leden niet geformuleerd, de tentoongestelde werken tonen een wisselwerking tussen imaginaire fantasievoorstellingen en meer “aardse” creaties.

Judith Rooijers uit Amsterdam, Anneke Koster (Haarlem) en Lia Kok (Amersfoort) tonen alle drie spannende, intrigerende werken. Sterk qua vorm, kleurgebruik en  lichtval. Bij Judith vallen in het bijzonder de vervreemdende effecten op terwijl er bij Anneke eerder sprake is van verstilde mysterieuze momentopnamen. Het werk van Lia Kok kan daarnaast zonder meer als gedurfd worden gekenschetst. Een waar contrast met de – met verfijnd kleurgevoel geschilderde – waterlandschappen van Olga van der Klooster uit Heemstede en de bijkans klassiek uitgevoerde portretten van Frouwine de Graaff uit Haarlem.

Interessant is de inbreng van de drie nieuwe leden met 3-dimensionaal werk; zowel bij Astrid Keijser uit Amsterdam, als bij Marja van Bezu en Marie-Therese Dijkman (beiden uit Haarlem) is sprake van het inhaken op actuele ontwikkelingen. Astrid toont haar geestige en originele serie “Einde Peertje in Zicht”, de keramische werken van Marja met kleine mensfiguren zijn o.a. op een speciaal plateau te bewonderen, Marie-Therese concentreert zich in haar werk veelal op het thema van de menselijke eindigheid. Een bijzondere inbreng is tot slot te bewonderen van de jonge in Haarlem woonachtige kunstenares Banaz Jacob: geestig en fantasievol  werk, uitgevoerd met een frisse kleurrijke touch!

Het werk van dit negental nieuwe leden is te bezichtigen vanaf donderdag 5 januari   tot en met zondag 22 januari 2017 in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem (openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur) Deze tentoonstelling zal op zondag 8 januari om 15.00 uur op feestelijke wijze worden geopend door Ellen Wolff, de onlangs benoemde nieuwe voorzitter van KZOD.

(zie ook www.kzod.nl )