Door Eric van Westerloo
Heemstede – Het was een lange zit op vrijdag 14 juli waar zes uur debatteren uiteindelijk leidde tot goedkeuring van de kader-en voorjaarsnota. De twee nota’s geven een inkijk in de financiële stand van zaken en een opsomming van voornemens. Het heeft veel weg van een begrotingsbehandeling en alle partijen kregen ruimte om hun wensen en bedenkingen in te brengen. Alle partijen willen de dienstverlening op peil houden. Men berust in de ambities van het college. Met name de woningbouw op het Manpadslaangebied en rond de haven vraagt t.z.t. aandacht. De meeste partijen gaan akkoord met de forse OZB-verhoging en laten de verwachtte tekorten in 2026/2027 voorlopig ongemoeid.
Duurzaamheid en groenonderhoud
GroenLinks wil niet bezuinigen op duurzaamheid en het terugbrengen het niveau van het onderhoud aan het groen van niveau A naar niveau B is niet hun keuze. GL wil een grotere inspanning voor het aantal te bouwen sociale woningen. Zij vonden de liggelden van boten t.o.v. andere gemeenten aan de lage kant. Het Manpadslaangebied loopt weer vertraging op en is een te stroperig proces.
Cultureel erfgoed en Belvedère
Het CDA pleit voor meer aandacht voor ons cultureel erfgoed. De verordening bekend onder punt 5.3 van de monumentenverordening is ondanks een toezegging van het college nog niet aangepast. De Belvedère moet er, om een geloofwaardig en betrouwbaar bestuur te zijn, gewoon komen. Het CDA wil nog geen geld reserveren voor het Havenkwartier. Eerst een plan, dan pas het geld.
OZB flink hoger
HBB had uitgevonden dat de OZB wordt verdubbeld. Het college had de verkeerde uitgangspunten gehanteerd, wat het college ook toegaf. Volgens de fractievoorzitter gaat het te betalen bedrag aan OZB nu met +/- 21% omhoog. HBB vroeg het college om dit duidelijk richting de inwoners te communiceren. Het college houdt vast aan 1 miljoen extra inkomsten uit de OZB. HBB verwijt het college dat het zelf vrijwel niets bezuinigd. HBB wil toeristenbelasting invoeren (5,– euro per nacht). Dit zou 79.000 euro kunnen opleveren. Ten slotte wil HBB het WCP (wegcategoriseringplan) fors afschalen.
Klimaat en energietransitie
D66 wil klimaat en energietransitie aanpakken via de inzet van Eneco-gelden, of wat daar nog van over is. Met de schoolbesturen wil D66 een meer realistische planning krijgen van de nieuw- en verbouw van de scholen binnen het IHP. Gezien de enorm gestegen bouwkosten kunnen de scholen mogelijk meer bijdragen. Ook D66 wil het WCP temporiseren en aanpassen. Nu geen geld naar de plannen rond de haven. Eerst de discussie met alle betrokkenen, dan een plan, dan het geld. Een beroep op de politiek om met ideeën te komen om het verwachtte tekort in 2026 te voorkomen. Van de VVD had D66 meer kaderstelling verwacht.
Compensatie minima
PvdA zet in op ruime compensatie voor de minima, 130 % van het minimumloon of liever iets meer om energie armoede te voorkomen. Door mogelijk hoge energieprijzen, maar ook alle andere gestegen kosten kunnen minima in gevaar komen, dat wil de PvdA voorkomen. In zijn algemeenheid wil de PvdA alle sociale voorzieningen verder versterken.
Het college gaf antwoorden op de inbreng van de partijen. Wat betreft geld uit het gemeentefonds, een grote inkomstenbron voor de gemeente, komt uit Den Haag geen duidelijkheid. Via de VNG (Verenigingen Nederlandse Gemeente) proberen alle gemeenten samen een vuist te maken richting Den Haag. Dit college wil de voorziening op peil houden en komen uit op een stabiele begroting voor de periode 2024/2025 zonder veel beleidsvoornemens terug te draaien. Zij denkt extra inkomsten te genereren uit parkeren, liggelden en toeristenbelasting. Via de OZB-verhoging wil het college de begroting sluitend krijgen. De laatste cijfers uit Den Haag (mei 2023) werken negatief uit voor Heemstede, daarmee is het de vraag of er bij de begroting in november niet alsnog een tekort ontstaat.
De voorjaarsnota werd unaniem aangenomen. Bij de kadernota stemde alleen HBB tegen.
Foto Raadhuis Heemstede. Foto: Bart Jonker.