Nieuwe expositie Zandvoorts Museum met sterke verhalen over 75 jaar Formule 3 races

Zandvoort – 75 jaar geleden vonden de eerste races op het Circuit van Zandvoort plaats. De Grand Prix was het hoofdnummer, maar het was de nieuwe 500 c.c. klasse die in 1949 het publiek op de banken kreeg. De 50.000 toeschouwers zagen een superspannende race, dankzij Nederlandse deelname van Lex Beels, die in een fotofinish nipt derde werd. De winnaar was de toen nog onbekende Stirling Moss. Meteen was duidelijk dat dit dé springplank voor nieuwe talenten was. Het jaar erop werd deze Formule 3 een officiële internationale klasse, tegelijk met de F1 en F2.  

Het Zandvoorts Museum besteedt vanaf heden t/m 3 september aandacht aan deze Formule 3 racers met de expositie “Half Litre Heroes”. In het museum zijn diverse formule 3 racewagens uit die jaren te zien, waaronder de Cooper van Lex Beels en de in Nederland gebouwde Larkens. Er wordt teruggeblikt op de races, de coureurs en de auto’s aan de hand van foto’s, filmbeelden en allerhande voorwerpen. De werkplaats van Lex Beels wordt nagebouwd. Er worden vele sterke verhalen opgehaald en diverse mysteries die nog om een oplossing vragen worden gepresenteerd, zoals: waar zijn de Beels racewagens gebleven? 

Zonder verleden geen toekomst: na 75 jaar zijn de Formule 3 raceklasse en Circuit Zandvoort springlevend. Vele talenten waaronder Max Verstappen gebruikten de F3 als springplank naar de top. Het Zandvoorts Museum brengt de ontwikkeling van het circuit van 1948 tot heden in beeld aan de hand van de vele spectaculaire Formule 3 races die in die jaren op het Zandvoortse asfalt zijn uitgevochten. De verschillen tussen de Formule 3 bolides van 1948 en die van 2023 worden in beeld gebracht. 

Een extra attractie is er in het weekend van de Historic Grand Prix. Dan zijn de historische 500 c.c. racers in Zandvoort. Ze komen in actie op het circuit en zullen tijdens de parade op zaterdagavond naar het Zandvoorts Museum komen!

Half Litre Heroes is te zien in het Zandvoorts Museum van 10 juni t/m 3 september. Alle info op:

www.zandvoortsmuseum.nl

Foto: 1952: Moss. Credits: Beeldbank De Boer.