Nieuw seizoen kunstmarkten in Spaarndam

Zaterdag 22 juli is de eerste Spaarndamse kunstmarkt van dit seizoen. Dit populaire evenement vindt plaats op de historische Spaarndamse Westkolk. Er staan 45 kramen met kunstenaars, maar ook muzikaal is er genoeg te vinden. De historische werkgroep Spaarndam is weer van de partij, met interessante inkijkjes in het rijke verleden van het palingdorp. De Oude kerk organiseert niet alleen de kunstmarktconcerten in de oude kerk, maar ook (los van de kunstmarkt) een kleine markt met fruit en andere zaken in het kerkelijk centrum aan de Westkolk, waar ook koffie en ambachtelijk gebak worden aangeboden. In de oude kolksluis worden scheepjes ‘geschut’ en langs het water staan terrassen waar het goed toeven is met spijs en drank. De markt duurt van 11.00 tot 17.00 uur.

Onder de kunstenaars is een rijk palet aan technieken en stijlen te vinden. Schilderijen zijn er zowel figuratief als abstract. Er zijn sieraden en er is glaskunst en keramiek te vinden. Beelden zijn er in zeer gevarieerde materialen. Ook liefhebbers van grafiek en aquarellen komen aan hun trekken. De laatste jaren is er steeds meer interesse gekomen in fotografie op de kunstmarkten. Ook dat is zaterdag te zien. Parkeren kan alleen op enige afstand.

Gitarist, componist, arrangeur en dirigent Peter Blanchette speelt vrijwel de gehele dag op de markt. Hij staat bekend als uitvinder van de 11-snarige ‘archgitaar’. Zijn buitengewone repertoire van internationaal bekroonde arrangementen en composities strekt zich uit van de middeleeuwse, renaissance en barokke muziek naar wereldmuziek, New Music en zijn eigen stukken. Hij is te horen in honderden opnames, film en televisieprogramma’s, radio in de VS, Canada, Europa en Azië en op zijn eigen albums. Sinds zijn late tienerjaren is Blanchette gek van de muziek van Johann Sebastian Bach. Hij heeft archgitaar-arrangementen gemaakt voor honderden muziekstukken van Bach, die oorspronkelijk voor viool, cello en luit zijn geschreven. Hij maakte ook archgitaar-arrangementen met toevoeging van keyboard en orkestwerk.

Het kunstmarktconcert wordt dit keer verzorgd door Koor Canto! Een groep volwassenen vol energie, enthousiasme en talent, die muzikale arrangementen op bekende liedjes zingen. Aanvang van dit concert is 14 uur; toegang bedraagt €5,-; kinderen tot 12 jaar kunnen dit gratis bijwonen.

Er komen nog meer kunstmarkten. Info op: www.marselje.nl/kunstmarkten.

Peter Blanchette is de hele dag te horen op de Spaarndamse kunstmarkt met zijn unieke archgitaar.