Delftweide geniet via livestreaming van klassiek concert Philharmonie

Nieuw Delftweide geniet via livestreaming van klassiek concert Philharmonie

Regio – De bewoners van woonzorgcentrum Nieuw Delftweide in Haarlem-Noord hebben afgelopen zondagmiddag 18 november wel een heel bijzonder klassiek concert kunnen meemaken. Voor het eerst werd via een liveverbinding (livestreaming) vanuit de Philharmonie Haarlem het concert ‘Van romantiek tot jazzy klassiek’ uitgezonden en vertoond op een groot scherm in de Grote Zaal van het zorgcentrum.  Deze livestreaming is een van de unieke festiviteiten die vanwege het 100-jarige jubileumfeest door de Stadsschouwburg en Philharmonie is georganiseerd. Op deze manier konden deze bewoners,  die zelf niet meer in staat zijn om een concert in de Philharmonie bij te wonen toch genieten van een live klassiek concert. Het was alsof zij zelf in de concertzaal zaten. Er werden speciale jubileumchocolaatjes uitgedeeld en er was zelfs een portier van de Philharmonie meegekomen, die aan de bezoekers het programma uitdeelde. Zakelijk directeur Yvonne van Popta van Theater Haarlem hield ter plaatse een inleidende toespraak en ook programmeuse Liesbeth den Boer heette de bewoners van Nieuw Delftweide vanaf de Philharmonie via de liveverbinding van harte welkom.

Het concert werd voortreffelijk uitgevoerd door muzikaal ensemble het Storioni Trio, bestaande uit Wouter Vossen (viool), Marc Vossen (cello)  en Bart van de Roer (piano). Daarnaast speelde klarinettist Julien Hervé mee met enkele stukken.

De musici voerden een afwisselend programma uit, onder andere de Sonatensatz Bes D28 Allegro van Franz Schubert, het pianotrio nr. 1 in d opus 49 van Felix Meldelssohn, ‘Drie opgewekte stukken’ voor pianotrio van Rodion Sjtsjedrin en Rhapsody in Blue van George Gershwin, bewerkt voor pianotrio door Wijnand van Klaveren.

Deze eerste livestreaming bleek zeer succesvol en de bewoners van Nieuw Delftweide waren opgetogen dat ze op deze manier hebben kunnen genieten van het concert. Bekeken wordt of deze livestreaming wellicht meer in de toekomst kan worden toegepast, ook in andere woonoorden.

Bart Jonker 

Foto: Bewoners van Nieuw Delftweide genieten via livestreaming van klassiek concert