Nationale e-healthweek met activiteiten in heel Noord-Holland

Digitale toepassingen in de zorg (e-health) bieden legio mogelijkheden voor patiënten, preventie én het monitoren van gezondheid en psychische aandoeningen. Veel mensen weten echter niet wat het precies inhoudt of voor hen kan betekenen. Daarom organiseren het ministerie van VWS en ECP ǀ Platform voor de InformatieSamenleving samen met 211 partners uit heel Nederland voor het éérst de nationale e-healthweek van 21 t/m 27 januari. Tijdens deze week vinden in Noord-Holland verschillende activiteiten plaats waar mensen zelf de mogelijkheden van e-health kunnen ervaren.

E-health maakt het mogelijk dat de zorg zich kan verplaatsen van de wachtkamer naar de woonkamer. Het gaat hierbij niet alleen om complexe of kostbare digitale hulpmiddelen, maar ook eenvoudige oplossingen die het leven van patiënten gemakkelijker maken en het werk van professionals verbeteren. Zoals slimme apps die helpen je conditie te verbeteren of beeldbellen met je huisarts. Maar ook GPS-technologie die gebruikt wordt voor dementerenden waarmee zij veilig naar buiten kunnen zonder zoek te raken.

“Al deze innovaties kunnen nu al worden gebruikt, maar veel Nederlanders kennen ze niet of weten niet wat het voor hen kan betekenen”, aldus Arie van Bellen, directeur van ECP. “Door een week lang alle Nederlanders de kans te geven om kennis te maken met e-health, hopen wij en het ministerie van VWS dat mensen steeds meer innovatieve toepassingen gaan gebruiken of er om vragen bij hun zorgverlener.”

Ervaar e-health in Noord-Holland
Tijdens de e-healthweek vinden verschillende activiteiten plaats in Noord-Holland. In het Slimste Huis Alkmaar bijvoorbeeld maken bezoekers kennis met slimme woonmogelijkheden die mensen ondersteunen zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Technologische toepassingen bevorderen de zelfstandigheid van bewoners, verbeteren de kwaliteit van zorg en verhogen de veiligheid. Tijdens een rondleiding worden verschillende oplossingen getoond zoals een apparaat die registreert of iemand voldoende drinkt en een robot voor digitaal contact met verzorgers en familie.

In de vernieuwde polikliniek van het AMC verrijst op 25 januari de ‘e-Health Avenue’. De Avenue bestaat uit de Allée van de Apps, de Weg van de Wearables, de Gang van de Games, de Route van e-Health Research en het Pad van de Patiëntparticipatie. Artsen en verpleegkundigen demonstreren meer dan 30 best practices en inspirerende voorbeelden van e-health (zoals apps, games en wearables), die bezoekers ook zelf kunnen uitproberen.

Over de e-healthweek
Van zaterdag 21 t/m vrijdag 27 januari organiseren meer dan 200 organisaties in Nederland e-health activiteiten. Door een week lang alle Nederlanders de kans te geven om kennis te maken met e-health, hopen het ministerie van VWS en ECP dat mensen zelf steeds meer innovatieve toepassingen gaan gebruiken of er om vragen bij hun zorgverlener. Alleen zo kan e-health en het gebruik ervan een stap verder worden gebracht. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn trekken deze week door Nederland om diverse activiteiten te bezoeken. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.ehealthweek.net.