Napoleon audiotour: een Frans tintje in Teylers Museum

In deze zomertijd met de Tour de France bezoekt de Heemsteder enkele musea in de omgeving. Het mooiste is daarom te beginnen met het oudste museum van Nederland: Teylers Museum (sinds 1778) aan het Spaarne 16 in Haarlem. In dit prachtige museum van de verwondering  kun je vanaf 13 juli jl. een speciale audiotour doen met een Frans tintje: ‘Beleef Teylers Museum als Napoleon’.

De audiotour bootst een bezoek van de Franse keizer Napoleon Bonaparte aan Teylers Museum na. Nederland in de Franse tijd: op 24 oktober, een druilerige dag met regen, bezoekt keizer Napoleon Bonaparte Haarlem en Teylers Museum. De keizer heeft grote interesse voor het vermaarde wetenschaps- en kunstmuseum en in het bijzonder voor de Grote Elektriseermachine, die hij graag gedemonstreerd ziet. Innovatie en wetenschap karakteriseert ook het tijdsbeeld van het verlichtingsdenken in de 18de eeuw. De keizer wordt opgewacht door de toenmalige museumdirecteur en wetenschapper Van Marum en de president-directeur van de Teylers Stichting, Van Zeebergh, die tevens de financiën beheert.

Op een grappige en humoristische manier krijgt de museumbezoeker met deze audiotour een beeld van hoe het museum in de tijd van Napoleon is geweest. Daarnaast is Teylers Museum zelf een prachtig en indrukwekkend monumentaal pand, dat voornamelijk in de oude staat behouden is gebleven. De tour gaat door prachtige ruimtes, onder andere door de markante Ovale Zaal. Diverse uitvindingen passeren de revue, zoals de eerste snelkookpan, mede-ontwikkeld door Van Marum en gebruikt bij de soepuitdeling in het destijds armlastige Haarlem (uitgebeeld op een schilderij van Wybrand Hendriks), mede veroorzaakt door de hoge belastingen van Napoleon. Verder gaat de tour langs verschillende kunstwerken en verzamelingen. Met een spannende ontknoping op het einde: gaat het nog lukken om met dit vochtige weer de Grote Elektriseermachine aan de keizer te demonstreren? Van Zeebergh dringt hierop aan en doet er alles aan om de keizer maar te behagen, doodsbang dat Napoleon de financiën van de Teylers Stichting confisqueert om de slag met Groot-Brittannië te financieren.  Wetenschapper Van Marum is sceptisch en denkt er niet aan om de machine te demonstreren. Hij stelt dat dit onmogelijk is door het vochtige weer. Of dit gaat lukken, moet je als bezoeker maar zelf ondervinden.

De keizer vraagt aan het eind van zijn bezoek aan Van Marum een plan te schrijven voor een ingenieursopleiding. Van Zeebergh krijgt opdracht de financiën van de stichting inzichtelijk te maken. Er komt echter weinig van terecht, want twee jaar later is het Napoleonbewind in Nederland voorbij.

De audiotour werd samengesteld door Gus Mausen Storytelling in samenwerking met het team van Koefnoen. De tekst is van Jeremy Baker. Paul Groot, Owen Schumacher en Sanne Wallis de Vries spraken de tour in. De tour is een leerzame aanrader voor alle leeftijden en erg leuk. Naast de permanente audiotour zijn er diverse andere tijdelijke activiteiten (tot en met 1 september) rond de Franse tijd in het museum. Kijk hiervoor op de website: http://www.teylersmuseum.nl.

Napoleon bij de Grote Elektriseermachine (foto: Bibi Veth).