Muziek hoort er nog bij in Bloemendaal

Tekst en beeld: Robbert-Jan de Bruijne

Bloemendaal –  Afgelopen zaterdag opende de gemeentelijke muziekschool Jaap Prinsen alle deuren voor belangstellenden. Het vormde het slotstuk van een werkweek van 19 t/m 22 mei, met de inspirerende naam: MusicLab LIVE. In alle lokalen waren leraren bezig geïnteresseerde leerlingen de geheimen van hun instrumenten uit te leggen. Al met al leverde dat in de gangen een levendige mengeling van geluiden op. Bovendien viel er van veel optredens te genieten. Velen hadden de aankondiging gelezen en hadden de weg naar de Korte Zijweg in Overveen gevonden. Ook wethouder Gamri liet nog even haar gezicht zien. Een wethouder die er volgens directeur Bas van Lier van overtuigd is dat “Muziekonderwijs van cruciaal belang is voor de ontwikkeling van het kind en de sociale cohesie” en daarmee een belangrijke gemeentelijke voorziening. Toch zijn er in Nederland niet veel gemeenten waar die voorziening niet is ‘uitbesteed’, lees: wegbezuinigd. Slechts een handvol gemeenten heeft nog een muziekschool in hun organisatie. Waaronder dus die in Bloemendaal, en wel vanaf 1977. In die periode waren er drie directieleden, de huidige sinds september vorig jaar. Bas over zijn ervaring als directeur sinds zijn aantreden: “Ik kan op een solide basis bouwen: mijn voorgangster Dieuwertje Welschen heeft de organisatie bekwaam door moeilijke jaren heen geloodst.” Hij denkt daarbij vooral aan de coronaperiode, waarin muziekles natuurlijk uit den boze was. Hij maakt zich dan ook geen zorgen over het voortbestaan van de school: “Sinds corona hebben we een enorme groei doorgemaakt, we hebben nu ca. 500 leerlingen. En daarnaast bieden we een geschikte plek voor alle mogelijke muziekverenigingen. En het belangrijkste: in Bloemendaal hoort muziek er nog bij!”

Vogelenzang en Bennebroek

Hij is nu bezig om de activiteiten van de school ook in de andere (verder gelegen) kernen op te starten. In Vogelenzang is de school vorig jaar begonnen, de aula in het Dorpshuis leent zich daar uitstekend voor. Komend muziekjaar gaat de school daar ook kooractiviteiten aanbieden. En vanaf diezelfde periode worden lessen in de bibliotheek in Bennebroek aangeboden. Naast uitbreiding naar de kernen richt Bas zich ook op intensievere samenwerking met organisaties als Welzijn Bloemendaal, scholen, bibliotheken en sportverenigingen. Bas wil daarbij ook zoveel mogelijk het samen-doen van de musici bevorderen.

Regelingen beschikbaar voor mensen met kleine beurs

Daarmee zal de muziekschool ook ongetwijfeld weer nieuwe leerlingen trekken. In principe is iedere inwoner van Bloemendaal welkom als deelnemer. De beschikbaarheid van de leraren is daarbij een knellende factor. De kosten voor de lessen zullen geen belemmering zijn. Voor diegenen die wat krapper bij kas zitten heeft de school regelingen beschikbaar, zodat iedereen muziekles kan krijgen. Als voorbeeld noemt Bas een inwoner met vluchtelingenstatus die laatst naar het conservatorium in Arnhem ging, in vervolg op de lessen in Bloemendaal. Ook inwoners uit andere gemeenten kunnen deelnemen, maar Bloemendalers hebben voorrang. 

Voor informatie over inschrijven en deelname kijk op de website: www.muziekschool-bloemendaal.nl

foto onderschrift: Onder toezicht van leerlingen bespeelt directeur Bas van Lier de piano.