Minister van Staat Donner komt naar Bloemendaal

De eerste ‘Areopagus’ in Bloemendaal gaat van start met als gast de kersverse Minister van Staat, Piet Hein Donner. Zondag 3 februari van 16.00 tot 17.00 uur gaat hij in gesprek met predikant Ad van Nieuwpoort, in de Dorpskerk van Bloemendaal, Kerkplein 1. Na afloop is er een meet&greet. Aan de vleugel speelt Reinoud Jongsma. Toegang is uw gift. Het programma wordt live uitgezonden door radiobloemendaal.nl

Het gesprek in de Dorpskerk met de 70-jarige Donner zal gaan over wat onze samenleving deze dagen nodig heeft om ook werkelijk een samenleving te kunnen blijven. Hoe worden burgers meer betrokken? En hoe doorbreken we het bestuurlijk wantrouwen dat alom lijkt te heersen?

Op 21 december 2018 werd Donner (1948) door de Ministerraad voorgedragen als Minister van Staat. Hij is de achtste Minister van Staat, een titel die zelden door het kabinet wordt vergeven, en alleen aan politici of staatslieden met een lange staat van dienst en die geen publieke functie meer vervullen. Donner is onder meer minister van Justitie, van Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken geweest. Tot voor kort was hij vicepresident van de Raad van State.

Over Piet Hein Donner

Donner was onder meer voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (1996-1997) en was lid van de Raad van State (1998-2002), voordat hij vanaf 2002 minister van Justitie werd in de kabinetten Balkenende I, II en III. In september 2006 trad hij af naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over de Schipholbrand. Na een korte periode als Tweede Kamerlid werd hij in februari 2007 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV, tot oktober 2010. In oktober 2010 werd hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte I. Donner diende op 16 december 2011 zijn ontslag in bij koningin Beatrix, om vanaf 1 februari 2012 vicepresident van de Raad van State te worden wat hij tot 1 november 2018 bleef. Op 21 december 2018 werd bekend dat de Ministerraad hem zou voordragen als Minister van Staat.

Over Areopagus

Schrijver en predikant van de Bloemendaalse Dorpskerk Ad van Nieuwpoort (1966) heeft sinds 2013 elke maand een openbaar gesprek met iemand, die midden in het leven staat en een zekere mate van algemene bekendheid geniet. Een politicus, bestuurder of schrijver bijvoorbeeld. Areopagus vindt elke maand op een zondagmiddag om 16.00 uur in de Dorpskerk plaats. Het publiek participeert en na afloop is er een meet&greet met de gastspreker. Het is toegankelijk voor iedereen en wordt live uitgezonden door radiobloemendaal.nl.

Areopagus is een gesprek over wat iemand beweegt, over zijn of haar achtergrond, over doelen en idealen en de praktijk van het leven in onze huidige maatschappij, in onze wereld. Van Nieuwpoort probeert ook juist het persoonlijke verhaal naar boven te krijgen over wat de gastspreker drijft en inspireert en waarom hij/zij doet wat hij/zij doet.

Eerdere gasten waren onder meer Alexander Rinnooy Kan, Bastiaan Ragas, Jan Pronk, Youp van ‘ t Hek, Dick Boer etc. Meer informatie over Areopagus en andere activiteiten staan op www.kerkpleinbloemendaal.nl

Foto: Patrick van Katwijk