Meester Collectioneur stelt expositie samen

De komende weken heeft Anton Meester, befaamd kunstverzamelaar uit Amstelveen, op verzoek van kunstenaarsvereniging KZOD als curator een speciale tentoonstelling in de Waag samengesteld. Bekend is Anton Meester (in de wandelgangen betiteld als ‘Meester Collectioneur’) van zijn deelname twee jaar geleden aan de College Art Tour. Anton kan gekenschetst worden als een gepassioneerd verzamelaar van beeldende kunst. Zoals de curator het in eigen woorden omschrijft: “Al zo’n 40 jaar ben ik een soort verslaafde.” De herinneringen aan zijn jeugdjaren, de aanraking van kunst als uit een andere wereld speelt in zijn beleving een grote rol. Het gemeenschappelijk gevoel tussen maker en koper vormt daarnaast voor hem een doorslaggevend aspect, van wezenlijke invloed op de keuze voor een kunstwerk. Want er moet – in zijn ogen – iets overgebracht worden.

Voor deze tentoonstelling heeft Anton Meester een keuze gemaakt uit het werk van 6 leden met als thema ‘Kunst is meer dan wat je ziet’. Uitgangspunt daarbij is uiteraard zijn eigen smaak en voorkeur. Zoals hij beklemtoont wil hij zich daarbij beslist niet opstellen als kunstprofessional. “Ik ben gewoon de arme tuinman met een camera die kijkt en geniet.” Dit laatste aspect, te weten een bijna fotografische benadering van de natuur is duidelijk terug te vinden in zijn keuze voor de werken van An Luthart, Afke Spaargaren en fotografe Odile Bosch. Het werk van Lucia Bezemer, Lizan van Dijk en Willemien Spook kan eveneens als figuratief gekenschetst worden. Een landschap, een station, een interieur, een stilleven: het is allemaal – als je volgens de curator goed kijkt – ‘meer dan wat je ziet’.

De tentoonstelling is vanaf donderdag 17 augustus t/m zondag 3 september in de Waag aan het Spaarne te Haarlem 30 te bezichtigen. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De opening van de expositie wordt op zondag 20 augustus om 16.00 uur verricht door beeldend kunstenaar Helga Kos. Zie ook www.kzod.nl en Facebook.

Werk van de Heemsteedse An Luthart.