Meekijken in het nest van de lepelaar

In de bomen van het natuurgebied De Liede, eigendom van Landschap Noord-Holland, aan de rand van Haarlem broedt jaarlijks een kolonie lepelaars. Het is een bijzondere kolonie omdat ze hier in bomen broeden, terwijl ze normaal op de grond of tussen het riet nestelen. Het wel en wee van de lepelaars is dit jaar, van maart tot juli, te volgen via twee webcams van Beleef de Lente (Vogelbescherming Nederland). De locatie van de webcams bij de nesten is zorgvuldig uitgekozen door experts van Beleef de Lente en boswachter Kees Perquin van Landschap Noord-Holland. En het wordt spannend: maandagavond 11 maart was te zien hoe een lepelaar vrouwtje haar eerste ei legde. Hoe zal dat verder gaan? Wanneer volgt het tweede ei? Komen ze over 25 dagen uit? Iedereen kan het volgen op www.landschapnoordholland.nl/beleef-de-lente.

De Lepelaar

Het meest opvallende van de lepelaar is de snavel. Niet alleen de lengte van zo’n 20 centimeter, maar vooral de lepelvorm valt op. Met lange poten en een lijf dat ruim 80 centimeter lang en stralend wit is, is de lepelaar niet over het hoofd te zien. Man en vrouw lepelaar lijken op het eerste gezicht identiek, maar ze verschillen wel degelijk. De kuif die beide in broedtijd hebben, is bij de man langer en voller en de gele borstband van de mannen is geler dan die van de vrouwen. Spraakzaam zijn ze niet. De jongen piepen des te meer. Hoog, hees en voortdurend. Het gaat goed met de lepelaar! Ons land telt ruim 3.000 broedparen.

Voor de ouders is de broedtijd nogal stressen. Na 25 dagen broeden, komen de ongeveer vier eieren tegelijkertijd uit en dan begint het voeden. Tot op tientallen kilometers afstand van het nest zoeken de ouders voedsel. Ze slaan een flinke hoeveelheid op in de krop. Zodra de ouders terug zijn op het nest, diepen de jongen de voedzame brei op uit de keelzak. De lepelaars zijn in die periode op vele plekken in Noord-Holland te zien, op zoek naar voedsel. Meer weten over de lepelaar? Kijk dan op landschapnoordholland.nl/beleef-de-lente.

De Liede

De kolonie is gevestigd in De Liede, een natuurgebied van Landschap Noord-Holland, op een van de drukste plekken in de omgeving van Haarlem. Het ligt vlakbij station Haarlem-Spaarnwoude, langs een fietspad en vlakbij de snelweg tussen Haarlem en Amsterdam. Er nestelen jaarlijks zo’n 40 paartjes. De nesten zijn prima te bekijken vanaf het fietspad. De lepelaars blijken helemaal niet schuw te zijn. De boswachters van Landschap Noord-Hollanden vogelaars uit de omgeving volgen de lepelaars in De Liede sinds 2004 nauwgezet. Elk jaar worden de nesten geteld. De Liede-lepelaars doen het heel goed. Per nest vliegen gemiddeld bijna drie jongen uit. Landelijk is dat net iets meer dan een.

Fotocredits: Lepelaars op het nest. Fotograaf: Do van Dijck en still van het vers gelegde ei in het lepelaar nest.