Mantelzorgers doen even jasje uit en genieten van gezamenlijke lunch

Als je dagelijks de zorg hebt voor je naaste, heb je niet veel meer voor jezelf. Dat weet Corine Mens, coördinator van Het Loket Heemstede die inwoners én hun mantelzorgers adviseert over wonen, zorg, ondersteuning en welzijn. Achter een vraag over een voorziening zit meestal een heel verhaal. Regels en producten kunnen veranderen, maar een gesprek blijft.

Om ze eens uit de sleur van de dag te halen ontving de gemeente zaterdag 9 december tegen de middag 120 mantelzorgers die hun jasje in de garderobe hingen. Even die zorg vergeten. Of toch delen? Je verhaal vertellen doe je niet zomaar. Bij een etentje gaat het gemakkelijker en onder gelijken ben je zo in gesprek. Geen telefoon te zien tijdens de lunch. De organisatie, Jeanette van de bodes voorop, vond het vorig jaar wat moeilijk voor de mensen om zo lang aan de statafels te hangen. Vandaar dat ze nu luxe stoelen hadden met gedekte tafels. Versierde broodjes op etagères, drankje erbij en de babbels komen vanzelf. Want zo verwelkomde wethouder Christa Kuiper de mantelzorgers: “Jullie mantelzorgers zijn van grote betekenis voor onze samenleving. Jullie ondersteunen mensen in hun omgeving die extra zorg nodig hebben. Om u daarvoor te bedanken organiseert de gemeente in samenwerking met Tandem deze feestelijke lunchbijeenkomst. Na afloop wil de gemeente Heemstede u een attentie overhandigen,”

De wethouder vroeg nog even aandacht voor Maarten Thans, eigenaar van de Praktijk aan de Jan van Goyenstraat. Als fysiotherapeut verbaast hij zich steeds weer hoe mantelzorgers proberen iemand uit een auto te halen, trekken, beuren. Zelfs het simpele helpen bij het opstaan uit een fauteuil kan beter. Maarten wil de mantelzorger leren hoe zij de lichamelijke belasting kunt verminderen. Praktische handvatten geven om blessures te verkleinen en het ontwikkelen van lichamelijke klachten te voorkomen. Veel mantelzorgers zijn zich hiervan  niet bewust. Bij het Loket Heemstede of het Centrum voor Jeugd en Gezin kunt u zich direct aanmelden. De Fysiotherapie de Glip, Nieuw Groenendaal, Instituut voor Fysiotherapie Heemstede en de Praktijk Heemstede doen mee.

Lekker gegeten, mooie muziek gehoord van het Spaarne kwartet. Als die beginnen met ‘Waterloo’, zingt de hele zaal mee en Roos Blufpand Roos, zangeres, songwriter, pianist, jong, prachtige stem en ‘geboren op het podium’, zong indrukwekkende liedjes die niet alleen aanstekelijk zijn, maar die je tevens aan het  denken zetten. De mantel hing weer klaar.

Ton van den Brink