Line-up 37e Bevrijdingspop bekend

De eerste bevestigingen voor Bevrijdingspop Haarlem 2017 zijn bekend. Dit jaar staan onder andere Spinvis, Bombino, MANTRA, Gregor Salto en Chocolate Puma op de podia van de 37e editie van Bevrijdingspop Haarlem. Dit gratis toegankelijke bevrijdingsfestival vindt plaats in Haarlem en wordt jaarlijks op 5 mei georganiseerd om bezoekers in gezamenlijkheid bewust hun vrijheid te laten vieren.

Gitaarvirtuoos Bombino
De reis die Omara ‘Bombino’ Moctar aflegt om op mainstage Haarlem te belanden, is indrukwekkend. Zijn leven start in een Nigeriaans nomadenkamp. Temidden van zijn Touareg-stam, handelaars, reizigers en strijders, ontwikkelt Bombino een ongebreidelde liefde voor muziek – dan nog in de vorm van voornamelijk strijdliederen. Later vlucht hij met zijn oma en vader naar Algerije, waar hij zijn eerste gitaar krijgt en zichzelf leert spelen. Toevalligheden helpen Bombino – een variatie op het Italiaanse bambino of klein kind –als muzikant in het zadel. Zo zijn er een rolletje in een populaire film, krijgt hij de hulp van Spaanse documentairemakers en schakelt superster Angelina Jolie hem als gids in bij haar bezoek aan Niger.
Inmiddels toert Bombino over de hele wereld en wordt hij vanwege zijn sprankelende live optredens en virtuoze gitaarspel vergeleken met grootheden als Jimi Hendrix en Carlos Santana.

Muzikale duizendpoot Spinvis
Als Spinvis in 2012 voor het eerst het hoofdpodium van Bevrijdingspop betreedt, weet niemand wat we kunnen verwachten. Is zijn muziek wel geschikt voor een groot publiek? Kan er gedanst worden? Ook Gouden Harp- en Popprijs-winnaar Erik de Jong zelf gaat er ‘open’ in. Inmiddels weten we dat de Spinvis-sound perfect aansluit bij de verwachtingen van het Haarlemse festivalpubliek. Waar onze Nieuwegeinse muziektovenaar dit jaar mee komt, is uiteraard nog een verrassing. Zijn nieuwe album Trein Vuur Dageraad komt eind april pas uit. Wij zien er in elk geval met veel plezier en hooggespannen verwachtingen naar uit.

Stevige rock en grunge van MANTRA
Voor de Haarlemse psych-grunge band MANTRA kent Bevrijdingspop geen geheimen meer. Vorig jaar mochten ze als winnaars van de Rob Acda Award het festival namelijk openen op het hoofdpodium. Dit jaar treedt de band op, op het Jupilerpodium. Verwacht stevige gitaren, rauwe zang en wapperende haren. Niet voor watjes!

Latin Grammy Award-winnaar Gregor Salto
Nog meer Haarlems talent op het Jupilerpodium is Gregor Salto (zie foto) . Dit is een pseudoniem van Gregor van Offeren. Hij draait een mix van soul, Latin-jazz en house en won in 2013 een (gedeelde) Latin Grammy Award.

25 jaar Chocolate Puma
Het Haarlemse duo Gaston en René zit al maar liefst 25 jaar in het vak! Op hun website is te lezen: ‘House music is the beginning. House music is the end.’ Verwacht van Chocolate Puma daarom een zeer dansbare set van stevige House.

Nationale start
Voorafgaand aan Bevrijdingspop 2017 vindt de start van de Nationale Viering Bevrijding plaats in Haarlem. Het Noord-Hollandse provinciehuis, gelegen in het hart van Bevrijdingspop, vormt het decor voor onder andere de 5 mei-lezing door acteur Nasrdin Dchar. De NOS doet live verslag van deze officiële bijeenkomst. Info: www.bevrijdingspop.nl