Lindes moeten het ontgelden

Natuurorganisatie Landschap Noord-Holland gaat binnenkort op buitenplaats Leyduin twee oude lindes vervangen voor twee flinke jonge exemplaren. De restauratie van het monumentale Juffershuis op buitenplaats Leyduin in Vogelenzang loopt richting afronding. Alles wordt in werking gesteld om dit culturele erfgoed in topconditie te brengen en de buitenruimte is daar onderdeel van. Daarbij hoort ook het vervangen van de lindes.

Eén van de lindes is in erg slechte staat en zorgt voor gevaarlijke situaties wanneer het Juffershuis haar deuren opent. De andere linde is in een iets betere staat, maar de verdere levensverwachting voor deze boom is ook erg beperkt. Dit komt vooral omdat in de bomen op veel plaatsen houtrot optreedt. Landschap Noord-Holland wil graag het symmetrische beeld behouden en gaat de twee lindes tegelijkertijd weghalen om er twee gezonde en gelijkwaardige lindes voor terug te plaatsen.

Het bijna geheel houten Juffershuis heeft een markante uitstraling in het bos en de lindes maken daar onderdeel van uit. Begin 2017 zal de restauratie afgerond zijn en zal hier Gasterij Leyduin openen, zodat het Juffershuis voor iedereen te bezoeken is.

Foto: honingzwam op de Linde (2015), fotograaf: Johan Stuart.