Lezerspost: “Schiphol hoeft niet weg maar onzin om maar door te blijven groeien”

Naar aanleiding van een aantal ingezonden brieven over geluidsoverlast heeft Eric van Westerloo een artikel in de Heemsteder gepubliceerd. Hier wil ik graag op reageren. Eerst even wat flauws maar een airco die net zoveel herrie maakt als een vliegtuig is natuurlijk gewoon stuk en je gaat ook niet voor je lol naast een wasmachine zitten.

In het artikel staat dat Schiphol werk verschaft aan in totaal, direct plus indirect, 420.000 mensen. In juli 2016 heeft de RLi , de raad voor de leefomgeving en infrastructuur – een onafhankelijk strategisch adviescollege voor regering en parlement, een rapport gepubliceerd getiteld ‘Mainports voorbij’. Het RLi komt uit op 94.100 in totaal.

De bloei van de regio Amsterdam wordt in het artikel voor een groot deel toegeschreven aan Schiphol. De WRR constateerde in 1997 dat een belangrijk deel van de economische groei rondom Schiphol voortkomt uit activiteiten die geen directe binding hebben met de luchthaven. Die activiteiten zouden zich ook elders kunnen vestigen en worden misschien wel ten onrechte aan Schiphol gerelateerd.
In het rapport van het RLi wordt de toegevoegde waarde van Schiphol geschat op 9 miljard euro.

Natuurlijk is Schiphol belangrijk voor de economie, er is ook niemand die Schiphol weg wil hebben, maar het is wel onzin om maar door te blijven groeien. Er zijn nu tenslotte al meer dan 100.000 mensen die te maken hebben met ernstige geluidsoverlast, en er zijn ook nog eens 24.500 slaapgestoorden, al veel te veel, vind ik.
De mensen die wachten op stillere, lees: iets minder lawaaiige, vliegtuigen moeten volgens mij een hele hele lange adem hebben. Vliegtuigen gaan immers best lang mee.

De gegevens van de meetapparatuur op het sportcomplex zijn trouwens te vinden op de website van de gemeente, bij BAS en op de site van ‘bewoners omgeving schiphol’. Op de laatste site lees je ook wat anders dan de luchtvaarlobby altijd vertelt.
Als het er nog bij kan wil ik afsluiten met de conclusie van Bert Wagendorp over Schiphol uit zijn collumn in de Volkskrant van 28 september. ”Het zijn daar hondsbrutale leugenaars en ze hebben schijt aan alles en iedereen.” Lees zijn collumn waarom hij dat vindt.

F. Slot, Heemstede.