Leegverkoop café en koffiehuis Yverda

Het was geen besluit dat snel genomen is. Yvonne Beck gaat haar café en koffiehuis ‘Yverda’ sluiten. Ze is druk doende om haar rekeningen te betalen en dat lukt haar nog. Vader Beck nam in 1974 het failliete koffiehuis op de hoek Camplaan en Valkenburgerlaan over van Van der Heuvel. Dat werd hard werken. Zeven dagen in de week van ’s morgens zeven tot één uur in de nacht. Dat vraagt veel personeel, dat maakt het besluit nog moeilijker. De woensdagen waren met de markt altijd druk. Heel druk en heel gezellig. Was het elke dag maar marktdag, dan had je er een goede boterham aan. Veel mensen bezoeken de markt en zit je al gauw lekker vol. Maar dat is niet het patroon in de week. Yvonne probeerde van alles. Met een hele goeie kok begon ze in augustus 2016 met een heerlijke daghap. Als restaurant met een kleine kaart. Het wilde niet lukken. Dan kom je onherroepelijk tot een besluit dat je eigenlijk niet wilt nemen. Maar je ziet ook dat het niet anders kan. Zoveel uren in de week, hoe lang hou je dat nog vol? Ze gaat solliciteren. Ziet dat er genoeg banen zijn en zij gaat optimistisch dit traject in. Moet je voorstellen, maar veertig uur werken, wat een weelde, wat een vrijheid, voor Yvonne is dat zo, maar ze kan het zich nauwelijks voorstellen. Ze vindt het toch een beetje eng dat afscheid nemen van je vertrouwde omgeving, waar je zoveel energie in hebt gestopt.

Yvonne houdt op 26 augustus een afscheidsfeest. Jammer dat ze niet meer trakteren kan, maar dat mogen mensen best snappen. Op 31 augustus is ze voor het laatst open.

Rommelmarkt 2 september

Op 2 september houdt ze een grote rommelmarkt. Alle potten, pannen, bestek, serviesgoed, tafellinnen, meubilair en alle gein die je in een koffiehuis en café maar kunt verzamelen, gaat weg voor te gekke prijzen. Hier koop je geschiedenis van Heemstede voor een koopje. Voorlopig gaat het koffiehuis dicht en cafébezoekers mogen ergens anders een biljart zoeken. Hier gaat de tap dicht en blijft Yverda straks nog te vinden in de historie van het dorp Heemstede.

Ton van den Brink