Laagdrempelige kunstmanifestatie heeft voor ieder wat leuks in petto

Haarlem – “We kunnen wel wachten tot Corona over is, maar dan gebeurt er ondertussen niets. Terwijl veel mensen aan het vereenzamen zijn”, aldus Elizabeth Bondo, initiator en voorzitter van ‘Kunstschatten van Schalkstad’ 2020 dat plaatsvindt op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 oktober. “Schalkwijk is qua oppervlakte gigantisch en er zijn veel mogelijkheden op 1.5m afstand. We hoeven elkaar niet voor de voeten te lopen.”

Geen drukbevolkte tangolessen of nauw fysiek contact. Met het thema ‘Creativiteit in Crisistijd’ in het achterhoofd, worden mensen van achter de geraniums weggetrokken en op 1.5 meter afstand met elkaar sociaal verbonden. Een greep uit het programma dat is opgebouwd rondom een dozijn expositieruimtes in Schalkwijk: historische wandelingen, een bezoek aan de Plukweide, knutselworkshops, adviezen van een kruidendokter, kunstlessen, bezichtiging van Molen de Eenhoorn en een fietstocht langs woonarken aan de Zuid-Schalkwijkerweg.

“Mensen zijn groepsdieren en hebben contact nodig. Niet alleen activeren wij onze eigen vrijwilligers maar ook talloze creatievelingen en het publiek dat smacht naar een leuk uitstapje”, zegt Bondo. “Deze laagdrempelige kunst- en cultuurmanifestatie heeft voor ieder wat leuks in petto. Van tevoren aanmelden voor de workshops hoeft niet, maar ieder lokaal heeft i.v.m. corona wel een deelnemerslimiet.”

Het evenement vindt na een pauze van vijf jaar weer plaats, mede op stimulans van gebiedsverbinder Michel de Graaf die een subsidie van 3.000 euro uit het leefbaarheidsfonds in het vooruitzicht stelde. Cultuurwethouder Marie-Thérèse Meijs opent de manifestatie op vrijdag 9 oktober om 17 uur.

Andere onderdelen zijn natuurwandelingen, een gospelkoor in het winkelcentrum, een klassiek concert in de Ontmoetingskerk aan de Frankrijklaan, workshops poëzie, tekenen, kaarten maken, percussie en Afrikaanse dans.

“Het moeilijkst was om de historische wandeling door Schalkwijk te regelen”, vertelt Bondo. “Er zijn tal van excursies in Haarlem, maar vreemd genoeg niet door haar grootste wijk. Uiteindelijk vonden we Nick Nuyens, een lokale hobby-historicus, bereid om tweemaal een interessante route te uit te zetten”, aldus de voorzitter.

Lokale kunsttalenten zijn welkom te exposeren in o.a. Winkelcentrum Schalkwijk, Buurtcentrum De Wijzer, wijkgebouw De Kleine Ringvaart of Wijkcentrum De Wereld aan de Laan van Berlijn. Deelname kost 10 euro, vóór 30 september 2020 over te maken op NL78 INGB 0008 4513 90 t.n.v. Stichting Palanka Negra o.v.v. ‘KSS2020’.

Kijk voor meer info op: ​http://kunstschatten.blogspot.com/

Foto: “Van niets naar iets!” Bondo doet inspiratie op bij het winkelcentrum. Foto: Marieke van der Leij.