Het klikt al 50 jaar tussen publiek en Haarlemse troubadour

In 1967 treedt in de Haarlemse Waagtaveerne de Haarlemse troubadour Paul Marselje voor het eerst op. Gitaar, liedjes, Nederlands. Het klikte tussen hem en het publiek. Nu, 50 jaar later, keert hij (67 inmiddels en wonend in het Ramplaankwartier) zaterdag 18 november op uitnodiging terug naar de Waag om te laten horen wat er in die jaren gebeurd is. En dat is veel. In het begin durfde hij er zijn eigen liedjes niet te zingen. Hij zong bijvoorbeeld het werk van Jaap Fischer. Daar keert hij met wat liedjes naar terug tijdens het jubileum-optreden.

Vanaf het moment dat hij wel eigen liedjes zong ging het snel, trok hij al zingend het land door en was vaak live op de radio te horen, vooral in de zeventiger jaren. Hij zong regelmatig in Muzikaal Onthaal op zondagmiddag en kwam ook vaak langs in Tussen 12 en 2, het dagelijkse lunchtijdprogramma van de KRO in die tijd. Hij won wat talentenjachten en vertegenwoordigde Nederland zo nu en dan al zingend in Zwitserland, Duitsland, België en Frankrijk.
net als toen

In de Waag is het zaterdag 18 november ontspannen, net als 50 jaar geleden. Je kunt niet reserveren en het is niet al te groot, dus kom op tijd! De pet gaat na afloop rond. Daar is ook zijn laatste album te koop, dat nog maar kort uit is. Op dat album, ‘Een ander gezicht’, zijn prima begeleiders te horen, zoals Marcel de Groot, Egon Kracht, Peter Schön en Jolanda Traarbach.

Toch gaan de gedachten ook terug naar de begintijd, naar zijn eerste album ‘Spoor 3a’, genoemd naar zijn allereerste liedje, waar nog steeds bij optredens om gevraagd wordt. Hij zal meerdere nummers van dat album zingen. Inmiddels zijn er vier albums verschenen. Zijn voorlaatste album uit 2006 staat vol met liedjes over Haarlem en is in menig Haarlems huis te vinden. Ook die liedjes zullen te horen zijn.
politicus en ‘family man’

Veel inwoners van Haarlem en omgeving kennen hem waarschijnlijk ook van zijn jaarlijkse optreden tijdens de populaire Spaarndamse kunstmarkt, als hij gewoon langs de kant van de weg gaat zitten zingen, of misschien ook uit de tijd dat hij raadslid en wethouder van de Spaarnestad was. Tegenwoordig is hij nog hier en daar bestuurder, maar toch vooral echtgenoot, vader en grootvader. Cobi Schreijer, de oprichter van de Waagtaveerne noemde hem in een interview ooit en ‘family man’.

Taverne De Waag zit in het historische pand ‘De Waag’, op de hoek van het Spaarne en de Damstraat, prachtig gelegen in het centrum van Haarlem.

Info op: www.marselje.nl/paulmarselje

Foto: Govert de Roos.