Kinderrechten centraal op Dag van de Rechten van de Mens

Tijdens de schrijfmarathon van Amnesty International die van 26 november tot en met 10 december plaatsvond, zijn in Haarlem en omstreken 4.782 brieven en kaarten geschreven naar respectievelijk regeringen die lak hebben aan mensenrechten en gevangen die onrechtvaardig worden behandeld. Dat aantal werd op zondag 10 december bekendgemaakt, op de Dag van de Rechten van de Mens die in de Lutherse Kerk in Haarlem in het teken stond van kinderrechten. ‘Kinderen zijn de toekomst – kinderrechten zijn het fundament van de samenleving’, was het thema.

De schrijfmarathon vond in Haarlem en omstreken plaats op initiatief van de groep Haarlem e.o. van Amnesty International. “Schrijven helpt”, stelde coördinator Karin Ennik-Maarsen, die aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden duidelijk maakten dat de afgelopen jaren diverse gevangenen vrij zijn gelaten dankzij de schrijfmarathon. Omdat nog niet alles binnen was, kan het aantal brieven en kaarten de komende dagen overigens nog iets oplopen.

Fakkeltocht

Voorafgaand aan de bijeenkomst in de Lutherse Kerk vond een fakkeltocht door de binnenstad van Haarlem plaats, waar ongeveer veertig mensen aan deelnamen. De tocht voerde door de binnenstad en eindigde rond 17.30 uur in de Lutherse Kerk, waar Ton Moolenaar namens de groep Haarlem e.o. van Amnesty Internationaal het thema toelichtte. Dat deed Liesbeth Mulder ook: zij is als ‘gastdocent kinderrechten’ verbonden aan Amnesty International en ging in op de geschiedenis en de noodzaak van kinderrechten, die in 1924 voor het eerst specifiek in een verklaring werden vastgelegd.

Juf Kiet

Na enkele liederen van leerlingen van groep 8 van de Al Ikhlaas-school uit Haarlem, ging Jacqueline van de Ven vooral in op de rechten van vluchtelingenkinderen. Zij is op een school in Noord-Brabant collega van Juf Kiet, die bekend is geworden dankzij de indrukwekkende documentaire ‘De kinderen van Juf Kiet’. “Het is zó belangrijk dat vluchtelingenkinderen goed onderwijs krijgen en zich in Nederland zowel welkom als thuis voelde”, benadrukte Van de Ven.

Koffie, thee en glühwijn

Aan het eind van de themabijeenkomst bedankte actiecoördinator Louisan Pot van de Amnestygroep Haarlem Ella Riesen en Nel van Wingerden voor hun jarenlange inzet voor de Amnestygroep Haarlem. Daarna werd de geslaagde bijeenkomst met het oog op het barre winterweer op gepaste wijze afgesloten: met koffie, thee en glühwijn.