Kinderen een dag de baas in Kennemerland

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, directeuren en politici. Tijdens ‘JINC Baas van Morgen’ ervaren de basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben en doen zij een waardevol contact op voor later. In de regio Kennemerland doen onder meer het Spaarne Gasthuis, drinkwaterbedrijf PWN en I-Sec Nederland mee, evenals de burgemeesters Onno Hoes (Haarlemmermeer) en Jos Wienen (Haarlem).

 Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.

Daarom organiseert JINC, naast haar reguliere projecten, jaarlijks Baas van Morgen. Kinderen kunnen dan ervaren hoe het is om aan de top te staan en leren van binnenuit hoe een bedrijf, gemeente of culturele instelling in elkaar zit. De ‘grote’ bazen beloven hun jonge collega’s bovendien dat ze later nog eens een beroep op hen mogen doen.

Koning bij conferentie

Wat deze vijfde editie extra bijzonder maakt, is dat koning Willem-Alexander de conferentie op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam bijwoont. Hier verzamelen ‘jonge en oude bazen’ zich na een dag hard werken om ervaringen uit te wisselen. Voorafgaand aan de conferentie zelf neemt hij deel aan een rondetafelgesprek waarbij verschillende betrokkenen – medewerkers, vrijwilligers uit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van scholen – hem informeren over het werk van JINC.

Daniel Roos, directeur van JINC, heeft er zin in. “Een kind een dag op de stoel van de baas levert meestal twee vliegen in één klap op: een onvergetelijke ervaring voor een kind én verfrissende ideeën voor een bedrijf. Dat koning Willem-Alexander naar de conferentie komt, voelt bovendien als steun voor onze strijd tegen kansenongelijkheid. Voor de jonge deelnemers is het erg waardevol om gezien en gehoord te worden door iemand als hij.”

Bij de foto: Marc Boersch (ceo Nestlé Nederland) en zijn jonge collega tijdens JINC Baas van Morgen 2018.