Kilometerlezen met de bieb

Van maandag 18 maart tot en met vrijdag 12 april deden leerlingen van groep vijf en zes van 17 basisscholen in Zuid-Kennemerland mee aan de Leeskilometerwedstrijd, georganiseerd door de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Vier weken lang gingen zij als echte boekenwurmen aan de slag om zoveel mogelijk bladzijdes te lezen. Het doel van de wedstrijd is om het lezen en het leesplezier te bevorderen in het basisonderwijs, ook na schooltijd.

Alle kinderen kregen hun eigen (papieren) boekenwurm en namen deze mee naar huis. Hierop geven de leerlingen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar dagelijks aan hoeveel bladzijdes ze thuis lezen. Ook kunnen de kinderen noteren welk(e) boek(en) ze hebben gelezen en wat ze er leuk of minder leuk aan vonden.
Aan het einde van de wedstrijdperiode gaven de leerlingen het aantal gelezen bladzijden door aan hun leerkracht. Deze rekent het totaal aantal bladzijden van alle leerlingen om naar kilometers (100 blz. = 1 km). De drie groepen die de meeste kilometers hebben gelezen, winnen een prijs. 

In 2017 is met de Leeskilometerwedstrijd gestart en die werd met enthousiasme ontvangen bij de deelnemende scholen en leerlingen. Bijna 600 kinderen sloegen aan het lezen. Dit jaar deden meer dan 1400 leerlingen mee aan de Leeskilometerwedstrijd.