Kerstboomverbranding jaarlijkse happening

Met het recente gebeuren in Scheveningen in het achterhoofd, de enorme vonkenregen die van de in brand gestoken pallets op het strand kwam, nam burgemeester Nienhuis de verbranding van duizenden kerstbomen, afgelopen woensdag 9 januari aan de Vrijheidsdreef, zeer serieus. De veiligheid staat voorop liet zij in het pers-uur, de dinsdag voorafgaand, weten.

In nauw overleg met de brandweer en politie is gekeken of de wind op 9 januari het grootste fikkie van het jaar niet zou verstoren. Gelukkig kwam het niet zo ver dat de kerstbomenverbranding moest worden afgeblazen. Immers, de jeugd in Heemstede had met bloed, zweet en tranen heel veel kerstbomen verzameld. Medewerkers van de gemeente en Paswerk waren al dagen druk in de weer om de verzamelde bomen in het dorp op te halen. Het lijkt wel of er ieder jaar meer bomen hun weg vinden naar de brandstapel. De brandweermannen en -vrouwen staan paraat. Ze rollen de slangen vast uit en ook voor de jeugdbrandweer is dit een topdag. De brandweer is voortdurend op zoek naar nieuwe jeugdleden. Het afgelopen jaar leverde dit spektakel twee nieuwe leden op die waren geïnspireerd na hun aanwezigheid bij de verbranding in 2018. De ervaren brandbestrijders geven veel uit handen aan hun toekomstige opvolgers. Aan burgemeester Astrid Nienhuis de eer om, voordat de stapel in de hens werd gezet, prijzen uit te reiken. Prijzen die de jeugd kon winnen door voor iedere ingeleverde boom een lootje te krijgen. Daarnaast leverde het ook nog eens 20 cent per boom op. 

Meer dan 300 bomen kwamen uit de omgeving van de Laan van Insulinde gevolgd door de Kerklaan met 140 bomen. Er zijn ruim 3.000 lootjes vergeven dus evenzoveel bomen ingeleverd. De kans op het winnen van een van de tientallen prijzen zat er dik in. Heel gelukkig was de jongeman met lot nummer 401. Hij mocht met een heuse Nintendo spelcomputer naar huis. Ook een Playstation vond zijn weg naar een gelukkige. Het weer was perfect, zodat er van enig gevaar geen sprake was. Burgemeester Nienhuis, gekleed in een brandweerpak, mocht het vuur ontsteken al vond ze dat best eng om te doen. Ruim veertig minuten brandde de stapel en dwong de enorme hitte de duizend bezoekers soms ver naar achteren. De jeugdbrandweer zorgde ervoor dat de vonkenregen de bomen rond de brandstapel niet kon bereiken. Op naar 8 januari 2020 voor het volgende vreugdevuur. 

Eric van Westerloo