12_2018_kerstmarkt_stichting.Mariposajpeg

Kerstartikelen stichting Mariposa Peru op kerstmarkt Haarlem

Stichting Mariposa Peru staat voor de derde keer op de grote Kerstmarkt in Haarlem op zaterdag 8 en zondag 9 december waar zij typisch Peruaanse Kerstpulletjes verkoopt.

Het geld wat zij met de verkoop van Peruaanse spulletjes ontvangen, zal worden besteed aan een van hun projecten die kansarme kinderen en hun families in Peru ondersteunen.

Wat doet de Stichting Mariposa-Peru? De stichting is in februari 2006 door Femke van Egmond-Arends uit Ter Aar opgericht. 15 jaar geleden begon haar avontuur in Peru. Zij vertrok voor minimaal een half jaar naar een onbekende bestemming waar zij van hoopte dat het een bijzondere ervaring zou worden en vooral dat zij iets kon betekenen in het leven van de arme meisjes met wie zij zou gaan werken. In Peru merkte Femke dat zij met weinig middelen van waarde kon zijn voor een ander. De dankbaarheid van de kinderen en hun ouders heeft hier zeker aan bijgedragen. Zij leerde om oprecht aandacht te geven en er niets voor terug te verwachten. Een kus en een knuffel van de kinderen, dat was voldoende.  Maar ook door haar  vrijwilligerswerk  in een weeshuis zag zij met eigen ogen hoe arm sommige kinderen het hadden. De aanblik van de sloppenwijken en de weinige hulp die deze kinderen (en hun ouders) van de overheid krijgen, raakten haar diep.

Terug in Nederland besloot Femke om samen met vier anderen Stichting Mariposa-Peru op te richten, zodat zij de kansarme kinderen blijvend kon ondersteunen. Tijdens haar vrijwilligerswerk kwam zij in contact met de kloosterorde ‘Las Hijas de Nuestra Señora de La Piedad’. Samen met hen ging zij destijds de sloppenwijken in en sindsdien is er een samenwerkingsverband. Femke heeft geregeld contact met de zusters en ontvangt informatie over en foto’s van diverse projecten. Mede door de steun van de stichting konden de zusters de afgelopen jaren heel wat kinderen helpen. Femke is de afgelopen jaren geregeld zelf naar Peru geweest om de projecten van dichtbij te bekijken en volgend jaar april staat er weer een reis gepland. Door deze korte lijnen is er veel transparantie naar de donateurs; het is duidelijk waaraan een gift besteed wordt.

Zoals gezegd ondersteunt de Stichting kansarme kinderen. Dit doet zij met projecten die zich richten op gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting. Jaarlijks financiert de stichting drie grote projecten en daarnaast ook nog kleinere doelen.  Een van de grote projecten is de gaarkeuken in Lima. Hier krijgen arme kinderen elke schooldag een gevarieerd en gezond ontbijt. De kosten hiervoor zijn (maar) €2 per week. En met een volle maag naar school zorgt voor veel betere prestaties en daardoor betere kansen later op de arbeidsmarkt.

De stichting is afhankelijk van donaties van derden en draait in zijn geheel door de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Daarnaast verkopen de vrijwilligers van de stichting typisch Peruaanse (kerst-) artikelen.

Meer weten? Kijk op: www.stichtingmariposaperu.nl of bezoek de kerstmarkt in Haarlem.