Karin Bloemen: “Ik moet zo koelbloedig worden als Emma Peel”

Cabaretière Karin Bloemen (58) werd in haar jeugd jarenlang misbruikt door haar inmiddels overleden stiefvader Ben Kuijt. Onlangs verscheen het boek ‘Mijn ware verhaal’ over haar incestverleden. Op zaterdag 13 juli was ze te gast bij Boekhandel Blokker. Een ongelofelijk, gruwelijk en intens boek, volgens winkeleigenaar Arno Koek, die haar kort enkele vragen stelde.
                                                         
Het boek begint bij het wakker worden in het ziekenhuis. Karin Bloemen kreeg in 2018 met een operatie twee nieuwe knieën en kon even geen kant op, letterlijk. Totaal overgeleverd te zijn aan een ander, bracht dat het gevoel van onmacht keihard terug. Vanaf haar achtste jaar werd ze stelselmatig en op brute wijze verkracht door de nieuwe partner van haar moeder. Ook haar beide zussen ontkwamen niet aan het misbruik. “Als beweerd wordt (door haar stiefvader, red) dat seks op deze manier normaal is, geloof je dat op die leeftijd”, zegt Bloemen. “Je krijgt een totaal verwrongen beeld, want je weet niet beter.”                                                                                                                      

De ‘gevangenschap’ van het ziekenhuis deed haar besluiten om haar verhaal op papier te zetten. In de vele theatershows heeft Bloemen nooit een geheim gemaakt van haar incestverleden: “Je probeert het publiek er wat van mee te geven, maar uiteindelijk komen de mensen voor een avondje vermaak. Met dit boek ben ik wel de diepte ingegaan om de details, hoe gruwelijk ook, te benoemen. Het moest nu wel.”                                                                                  

Vluchten in een fantasiewereld werd haar manier om te overleven. Kleine Karin werd in gedachten zo stoer als televisiehelden die van alles kunnen wat een gewoon mens niet kan: ”Ik wilde zo stoer zijn als Emma Peel van de serie ‘De Wrekers’. Zo kon ik Ben Kuijt verslaan.” Het verschafte haar vrijheid en luchtigheid. Ook haar zonnige karakter heeft Karin Bloemen geholpen om het leven op te pakken, geeft ze toe. “Ik was tot mijn vierde jaar een extravert, vrolijk en fantasierijk kind. En uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat de kern van wie ik ben, altijd is gebleven.” De zangeres en cabaretière oogstte veel succes met haar theatershows. “Ik heb het ook nooit beschouwd als naar mijn werk gaan. Ik ga ergens spelen, iets wat ik als een cadeautje ervaar en zo gemist heb toen ik jong was.”                                               
Met het boek hoopt Bloemen openheid te scheppen, om slachtoffers te laten weten dat de schuld niet bij hen ligt. Ze stelt: “Het gaat allang niet meer om mij. Er zijn nog steeds veel jonge meisjes en jongens die dit meemaken. Het belangrijkste is dat ze erover mogen en durven praten met volwassenen en dat wij, de volwassenen, ervoor open staan. Gooi die deur niet dicht, zoals ik zo vaak heb ondervonden. Probeer te luisteren en te praten, want als je niet praat dan bescherm je juist de dader. Dus moet je praten, juist dan bescherm je eindelijk jezelf.”

Het boek ‘Mijn ware verhaal’ is o.a. verkrijgbaar bij Boekhandel Blokker.               

Mirjam Goossens