Van jong en verkennend naar levenswijs en gerijpt

Het komende concert van Muzenforum is geheel gewijd aan het genre pianokwartet. Het idee is ingegeven door de fameuze Japanse altvioliste Nabuko Imai, die een uniek speciaal gevormd ensemble met hart en ziel ondersteunt en daarin tegelijk centraal staat. Imai heeft een voorkeur voor samenwerking met jonge musici, die ze stimuleert en aanmoedigt zich te profileren. Het concert vindt plaats op zondag 17 december om 11.00 uur in het gemeentehuis van Bloemendaal te Overveen. Kaarten: €20,-. Meer info op www.muzenforum.nl

Haar medespelers zijn de Nederlandse violist Niek Baar, celliste Ella van Poucke en de zich imposant ontwikkelende  Amerikaanse pianist Ben (Benjamin) Kim.

Op 17 december spelen zij drie zeer uiteenlopende pianokwartetten, van jong en verkennend tot levenswijs en gerijpt. Eerst een pianokwartet dat Gustav Mahler op 16-jarige leeftijd schreef (en waarvan de andere delen verloren zijn gegaan) – een prachtig laatromantisch werk.

Vrolijker is een jeugdwerk van Ludwig van Beethoven, dat nog invloeden toont van zijn leermeester Neefe en van zijn grote voorbeeld Mozart. Wel kondigen in dit stuk zijn vernieuwingsdrang en komende grootheid zich al aan.

Het concert wordt besloten met het indrukwekkende derde pianokwartet van Johannes Brahms. Aan dit dramatische werk in de toonsoort c heeft de componist met tussenpozen twintig jaar gewerkt. De eerste drie delen weerspiegelen zijn hopeloze liefde voor Clara Schumann. Aan zijn uitgever schreef Brahms: ‘stelt u zich een man voor aan een bureau met een pistool tegen zijn hoofd: Die Leiden des jungen Werther’. Gelukkig blijkt uit het laatste deel een terugkeer naar het leven en hervonden optimisme…