James ruimt op voor Ocean Clean Up

111 km, 11 dagen, 11 steden, 1 jongen. James Hillebrand uit Haarlem is het zwerfafval zat en gaat de strijd aan. Met zijn zelfgebouwde handkar loopt hij deze zomer langs provinciale wegen om alles wat mensen op straat gegooid hebben op te ruimen. Zo wordt Nederland schoner en mensen, hopelijk, bewuster.

James Hillebrand ziet iedere dag als hij naar school fietst rotzooi op straat. “Het is niet alleen vies en lelijk”, vertelt de 13-jarige Haarlemmer, “ik zie meeuwen frietjes eten. Dat is toch niet goed!” Het idee om daar wat aan te doen, bestond al langer. Maar toen James las dat Maarten van der Weijden deze zomer de elfstedentocht ging zwemmen, wist hij ook hoe.

Samen met zijn oom bouwde hij een handkar van een oude schutting, met verschillende compartimenten voor restafval, glas, plastic en papier. “Afval vergaat lang niet altijd en blijft in de natuur zwerven. Veel ervan komt in de zee terecht, waar de vissen het eten, zodat het uiteindelijk ook weer in ons voedsel terecht komt. Er is al een enorme plastic soep. Mensen realiseren zich dat kennelijk niet, anders zouden ze hun afval zelf wel opruimen.”

James hoopt dat als mensen hem straks zien lopen, bij zichzelf te rade zullen gaan. “Het plastic in de oceanen moet worden opgeruimd”, vindt James, “en daar is geld voor nodig.” Je kunt James sponsoren door geld over te maken of een bedrag te schenken voor elk 50 stuks opgehaald vuil. De opbrengsten gaan allemaal naar Ocean Clean Up. “Want”, zegt James, “zij doen tenslotte hetzelfde als ik: opruimen.”

Op 20 augustus komt James aan in het Vondelpark aan en hij hoopt dan met zoveel mogelijk mensen ook daar de boel schoon te maken.

https://jamesruimtop.weebly.com