5_2018_kapok_pletterij

Is je beeld van instrumentale jazz aan herziening toe?

Zondagmiddag 27 mei treedt het trio Kapok op in de Pletterij. Na vijf jaar optreden en drie succesvolle albums, waarmee het naam maakte als een van de spannendste jazzgroepen van zijn generatie, was het tijd voor Kapok om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Het drietal trok zich terug in een afgelegen huis in Mirabel-aux-Baronnies te Zuid-Frankrijk. Ze experimenteerden een half jaar om de unieke bezetting van hoorn, elektrische gitaar en percussie opnieuw vorm te geven. Nadat het instrumentarium was uitgebreid met synthesizers, een vibrafoon en een baritongitaar, passeerden lange, bezwerende spanningsbogen de revue. Het resultaat werd al improviserend vastgelegd op het vierde album ‘Mirabel’, dat in februari 2018 is uitgekomen.

Is je beeld van instrumentale jazz aan herziening toe? Laat jezelf zondagmiddag 27 mei in de Pletterij onderdompelen in de nieuwe klankwerelden van Kapok.

Het eerste dat opvalt aan Kapok is de instrumentatie. Er is geen bas, Remco Menting klinkt op een zelf ontworpen drumkit, effecten en vibrafoon als geen enkele andere slagwerker, en Timon Koomen roept met zijn gitaren rijke klankwerelden op die je binnen no time meenemen op een muzikale reis.  De hoorn staat bekend als instrument uit de klassieke muziek, maar in handen van Morris Kliphuis ben je dat snel vergeten. Als een van de weinige jazzhoornisten ter wereld zingt, scheurt en funkt hij op zijn instrument alsof die ervoor gemaakt is. Tel daarbij nog zijn cornet, synthesizers en effecten op, en je beeld van wat mogelijk is op deze instrumenten zal moeten worden bijgesteld.

Het concert begint om 15.30 uur, de zaal is open vanaf 15.00 uur. De toegang is €10,00, voor houders van een Haarlempas en bezoekers onder 25 jaar betalen €7,50. Dit concert is geselecteerd door We Are Public. Met een WAP-pas heb je dus gratis toegang.

De Pletterij is te vinden aan de Lange Herenvest 122, Haarlem. Reserveren via www.pletterij.nl.