Intieme en poëtische sfeer door klassieke muziek uit India

Op zondag 25 november tussen 15.00 en 17.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur) treedt het duo Lenneke van Staalen (viool) en Heiko Dijker (tabla) op met een programma vol Indiase muziek.
Locatie: Kapel Rosenstock Huessy Huis, Hagestraat 10, Haarlem.
Entree voor volwassenen bedraagt €15,- aan de deur en €12,50 in de voorverkoop, €10,00 voor Haarlem pas of CJP. Kijk voor meer info op www.helendegeluiden.nl

Het duo Lenneke van Staalen (viool) en Heiko Dijker (tabla), speelt klassieke muziek uit India. Met deze bijzondere combinatie van instrumenten creëren zij een intieme en poëtische sfeer. Het spel van Heiko wordt gekenmerkt door enthousiasme en grote kennis van van de Indiaase ritmes. Lenneke ontroert met haar lyrische en intense interpretaties van de klassieke Raga’s. Zij studeerden beiden af aan het conservatorium Rotterdam, en vervolgden hun studies bij beroemde musici in India.

Tijdens een lange reis naar en in India ontdekte Heiko Dijker de rijkdom aan klankkleur, ritmische complexiteit en expressieve mogelijkheden van de tabla. Vol toewijding studeerde hij een aantal jaar volgens de Indiase traditie. Zijn spel kenmerkt zich door enthousiasme, diepgang van kennis en intense klankproduktie.

Hij zette zijn studie voort aan het Rotterdams Conservatorium onder leiding van tabla-grootmeester Faiyaz Khan en Ted de Jong. Vandaag de dag is hij een veel gevraagd tabla-virtuoos, die zich niet beperkt tot de Indiase klassieke muziek, maar samenwerking zoekt met andere muziekstijlen en disciplines. Voorbeelden daarvan zijn optredens met het Nieuw Ensemble, het Scapino Ballet, Jacob ter Veldhuis, Krishna Das, Melis, de Zuid-Indiase percussiegroep Taal Vadya, de Japanse marimba-virtuoos Shinske Ishihara, Nu-Jazz formatie Monsieur Dubois en het Tunesische duo Amine en Hamza M’raihi.  Tevens is hij bekend van  TV optredens (OHM, nl 2, Vrije geluiden) en radio (NPS, VPRO, BBC).  Heiko Dijker is ook jaren werkzaam geweest als begeleider van de bamboefluitspeler Hariprasad Chaurasia en sitarspeler Buddhadhitya Mukherjee aan het Rotterdams Conservatorium. Zelf doceert hij aan de SKVR-muziekschool in Rotterdam, en geeft workshops aan zowel conservatoria als aan beginners en geïnteresseerden.

Lenneke van Staalen

Lenneke van Staalen groeide op met de Westerse klassieke muziek, en kwam in India in aanraking met de noord-Indiase klassieke muziektraditie. Ze begon haar studie bij Joy Srivastava in New Delhi, studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij de zanger Koustav Ray, en volgde Masterclasses bij meesterviolist D.K. Datar in Mumbai. In 2003 behaalde zij cum laude haar masterdiploma en won tevens de prijs van de vereniging ‘vrienden van het conservatorium’ voor haar uitstekende prestaties. Al jarenlang verdiept zij zich vol overgave in de Ragamuziek, en weet de verfijnde elementen zoals ornamentatie en ‘rasa'(sfeer,emotie)zowel virtuoos als gevoelig ten gehore te brengen.

Zij treedt regelmatig op, zowel solistisch in traditioneel Indiase bezetting, als samenwerkend met andere wereldmuziek- of westers klassieke ensembles. Daarnaast doceert zij aan de Hogeschool voor Muziek en Dans (Codarts) in Rotterdam.