Internationale deelname aan expositie kunstenaarscollectief KZOD

De komende weken exposeren acht nieuwe leden van de Kunstenaarsvereniging KZOD (Kunst Zij Ons Doel) in het historische gebouw De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Als een van de oudste kunstenaarsverenigingen van ons land maakt KZOD de laatste jaren een instroom door van nieuwe leden. Het tentoongestelde werk van deze nieuwe leden kan verrassend en gevarieerd qua uitwerking worden genoemd. De verrassing zit voornamelijk in de constatering dat in het werk van de exposanten uit dezelfde discipline onderling geheel uiteenlopende stromingen en technieken te ontdekken zijn. Te weten in de foto’s van Adriaan Brand naast die van Rosa Navarro, in de tekeningen van Aureen Harthoorn en Femke van der Zee, in de schilderijen van Rosel Marci naast die van Arnold Janssen (alle zes Haarlemmers) en tot slot in het ruimtelijk werk van Eline JJ (Zandvoort)  en de beelden van Fritska van Dorsten (Overveen).

De uit Barcelona afkomstige beeldend kunstenares Rosa Navarro experimenteert in haar werk met oude foto-technieken zoals blauwdruk. Met als streven diverse kunstdisciplines te combineren met een verrassend resultaat. Een geheel andere weg heeft fotograaf Adriaan Brand uit Haarlem ingeslagen: zijn opzet is de werkelijkheid om ons heen om te buigen. Door het uitlichten van bepaalde elementen en het samenvoegen van andere beelden ontstaan werken die zeker herkenbaar ogen maar genoeg ruimte overlaten voor een persoonlijke interpretatie. Femke van der Zee verrast met speels, verfijnd werk en kan als een echte tekenares worden gekenschetst. Evenals  Aureen Harthoorn die de afgelopen jaren naam heeft gemaakt als illustrator van informatieve kinderboeken en prentenboeken. Aureen toont tijdens deze expositie werk op papier met een licht poetische touch.

Het werk van de uit Keulen afkomstige schilderes Rosel Marci is vooral geinspireerd door beelden uit het dagelijks leven. Krachtige composities met een monochroom kleurenpalet. Geheel in tegenstelling tot de fascinerende, kleurrijke, gewaagde schilderijen van Arnold Janssen in het spoor van de surrealisten. Eline JJ creeert ruimtelijk werk met de inbreng van verschillend materiaal met geheel eigen accenten. Daarentegen is Fritska van Dorsten, nestor onder de nieuwe leden, een sculpturist in de beste klassieke traditie: fijnzinnige, subtiele  beelden met veel nuances.

Het werk van dit achttal nieuwe leden is te bezichtigen vanaf donderdag 11 januari tot en met zondag 28 januari in Galerie De Waag – Spaarne 30 te Haarlem (openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur) De tentoonstelling wordt op zondag 14 januari om 15.00 uur op feestelijke wijze geopend door Ellen Wolff, voorzitter van de vereniging. Het Bestuur van KZOD nodigt alle kunstliefhebbers uit om gezamenlijk het glas te heffen op een kunstzinnig en kleurrijk 2018. (zie ook www.kzod.nl).

Bijgaand werk is van Femke van der Zee.