“Informeer jezelf goed voordat je aan een huisdier begint”

Door Bart Jonker

Regio – Jaarlijks op 4 oktober wordt Werelddierendag gevierd. Op deze datum is er wereldwijd extra aandacht voor onze (huis)dieren. Deze datum is gekoppeld aan de katholieke feestdag van de heilige Franciscus van Assisi op 4 oktober. Franciscus trok zich het lot aan van de armen, zwervers en de melaatsen, maar ook van planten en dieren. Zodoende werd hij ook beschermheilige van het dierenrijk.  De eerste Werelddierendag werd pas gehouden op 4 oktober 1925 in Berlijn, geïnitieerd door de Duitser Heinrich Zimmerman, een wetenschapper die het gedrag van wilde en gedomesticeerde hondensoorten bestudeerde, officieel kynologie genoemd.

In het Dierentehuis staan dieren iedere dag op nummer 1
Werelddierendag is natuurlijk een mooi en nobel initiatief. Eigenlijk verdient de aandacht voor dieren niet slechts dag, maar alle dagen van het jaar. Dierentehuis Kennemerland aan de Keesomstraat 5 in Zandvoort is onderdeel van de Dierenbescherming. Daar staat iedere dag, iedere minuut en iedere seconde in het teken van dierenzorg. Helaas wordt het Dierentehuis ook iedere dag geconfronteerd met dierenleed. En daar weet Jacquelien Veldhoven over mee te praten.  

Veel dieren onnodig afgestaan na corona
Jacquelien: “Doordat mensen tijdens de coronaperiode gedwongen thuis moesten werken, ontstond de grote behoefte om een huisdier te nemen. Er werden bijvoorbeeld veel pups aangeschaft, want mensen hadden hier nu de tijd voor. In het begin dachten we nog dat dit wel goed paste, omdat de mensen dan ook vanaf het begin de aandacht kunnen die de pup echt nodig heeft. Dan kan de hond ook als die wat volwassener is beter meedraaien in het gezin. Echter als die hond zo’n 1,5 jaar wordt, begint deze een beetje te puberen en worden het meer handenbindertjes. Bij sommige rassen komen dan ook de minder leuke raseigenschappen naar boven. We zien dat die groep honden weer enorm veel worden afgestaan. Er zijn dit jaar al meer honden afgestaan dan in heel 2021, dat is een duidelijk teken aan de wand. Eigenlijk geldt dat voor alle dieren, zoals honden, katten, konijnen, noem het maar op. Ons dringende advies is dan ook: lees je goed in over een bepaald huisdier of ras, of neem van tevoren contact met ons op, zodat wij je goed kunnen adviseren over de keuze van je huisdier. Kijk of zo’n dier of het ras ook op latere leeftijd bij je gezinssituatie past, dit is echt essentieel. Niemand kan in de toekomst kijken, maar zo kun je het wel beter inschatten en wordt het dier niet de dupe. Een hoop dierenleed kan worden voorkomen als mensen daar van tevoren beter over na zouden denken. Iedereen kan ons altijd bellen voor advies en desgewenst verwijzen wij je ook door naar gedragstherapeuten en preventieve trainingen, met het doel het dier uit het asiel te houden. Het vervelende gedrag kan zo worden omgebogen en zo kan het dier in veel gevallen bij zijn/haar baas blijven.”

Vooral konijnen overspoelen asielen
“Opvallend is echter het massaal afstaan van konijnen. Alle asielen in Nederland worden letterlijk hiermee overspoeld en zitten tjokvol. Een serieus en zorgwekkend probleem. Wij denken zelf dat het komt omdat mensen na de coronaperiode weer vrij kunnen reizen. Een pension vinden voor je konijn is lastig. Zelfs voor honden en katten dien je al een jaar van tevoren te reserveren in vooral het hoogseizoen. Een konijn heeft intensieve verzorging nodig en moet je niet in zijn eentje houden, daar worden ze doodongelukkig van. Altijd met zijn tweeën: het is een groepsdier. Het konijn is voor velen een laagdrempelig huisdier. Ze zijn in aanschaf voordelig en zijn vaak in tuincentra te zien en worden als impulsaankoop voor het kind meegenomen. Vaak is de lol er na een jaar vanaf, want een konijn is nu eenmaal geen knuffeldier. Het is van nature een prooidier, dus als ze worden opgepakt, levert dat voor het beestje enorm veel stress op.  Ze zijn wel speels en halen soms leuke fratsen uit. Ik wil daarom iedereen echt op het hart drukken: denk na voordat u aan zo’n beestje begint en wat voor consequenties dit heeft”, aldus Jacquelien Veldhoven.

Meer informatie? Kijk dan op: https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierentehuis-kennemerland, of via tel.nr.: 088-8113420.

.

Jacquelien Veldhoven van Dierentehuis Kennemerland met een van de hondjes. Foto: Bart Jonker