Galerie de Tuinkamer

In Galerie de Tuinkamer word je vanzelf stil…

Vanaf 18 januari is in Galerie de Tuinkamer in Hoofddorp de expositie ‘Daar word je stil van…’ te zien, met werk van Hetty Ansing (Fijnschilderkunst, stillevens), Nanda Oldenburg (Keramiek, raku gestookt) en Hanna Klunder( Beelden van steen). Deze kunstenaars werken met verschillende materialen, maar voor alle drie geldt dat de rust en stilte bij het creëren zichtbaar worden in het resultaat.

“Stillevens hebben altijd in mijn hoofd gezeten”, zegt Hetty Ansing. Zij verwierf internationale bekendheid met haar Indonesische aquarellen. De laatste jaren is haar techniek en werkwijze ingrijpend gewijzigd. Acryl in plaats van aquarel betekende voor haar ‘andersom denken’. Stillevens in plaats van mensen en alledaagse tafereeltjes. En de klassieke laag over laag schilderijopbouw in een nieuw jasje. Maar de fijnschilder techniek, haar detaillering en intieme sfeerweergave blijven kenmerkend voor haar werk. In haar intieme stillevens, vaak met onderspiegeling, combineert ze inspiratie, geduld en vakmanschap met porselein, potjes, bloemen, takjes, schelpen en kleine beelden. Zo creëert ze een verstilde en boeiende wereld waar je stil van wordt. Zelf vindt ze het “reuze spannend” om te doen. Haar schilderijen die sfeer, schoonheid en betrokkenheid uitstralen, zijn overal ter wereld te vinden. 

Als tandtechnicus werkt Nanda Oldenburg met porselein maar in haar vrije tijd is zij een gepassioneerde keramiste en is werken met klei haar uitlaatklep. Vanaf haar 20stewerkt ze met klei om schalen, kommen en sculpturen te maken. Het vormen zonder draaischijf en het polijsten met de hand is voor haar mediteren. “Ik werk in stilte, dat vind ik fijn “zegt ze. Het vormen zonder draaischijf en het polijsten met de hand is voor haar mediteren. Ze bedenkt niet van te voren wat ze gaat maken maar tijdens het maken komt vanzelf het besef “Ja dit is het. Dit is precies wat het voor mij is. De stilte in mij.” Niet voor niets is haar werk te herkennen aan de kleine verstilde figuurtjes, de … torso’s, de verfijnde venkel- gringo- en vijgenblaadjes. 

Hanna Klunder uit Haarlem was al jaren bezig met schilderen en boetseren toen ze op een verjaardag een steenhouwer ontmoette. Dat wilde ze ook weleens proberen. En nu is steen haar liefde. Hakken in steen is voor haar een vorm van meditatie. In een tijd waarin alles steeds sneller en vluchtiger wordt spreekt haar het werken met oeroude materialen erg aan. De hardheid van de koude steen tegenover de kwetsbaarheid van het leven. Het ‘tik, tik, tik…’ bij het beeldhouwen is voor Hanna een soort mantra. Deze rust en de stilte zie je terug in haar beelden. Ze laat zich graag inspireren door de Griekse mythologie en werkt bij voorkeur met harde stenen zoals Belgisch arduin en Grieks marmer. 

Samenwerking met Justice and Care

Galerie De Tuinkamer werkt in het derde seizoen opnieuw samen met Justice and Care. In overleg met de exposanten gaat een deel van de opbrengst naar deze stichting, die slachtoffers van mensenhandel opspoort, bevrijdt en ondersteunt. Zo biedt Justice and Care nazorg aan verkrachte vrouwen in India en voert rechtszaken tegen internationale criminele netwerken.

Over Galerie De Tuinkamer

In 2016 kreeg de Haarlemmermeer met Galerie de Tuinkamer een bijzondere, laagdrempelige plek om van kunst te genieten. Piet en Els Dees verbouwden hun huis en tuin tot galerie en beeldentuin waar bezoekers in een gezellige, ongedwongen sfeer kunnen binnenlopen en rondkijken. De Tuinkamer is een prettige locatie om gasten mee naar toe te nemen. Vier keer per jaar is er een wisselende expositie. De werken passen in een hedendaags interieur maar zijn ook zeer geschikt om de uitstraling van een bedrijf of kantoor te versterken. Wie iets moois gezien heeft, maar twijfelt of het thuis of op kantoor past, mag het een tijdje op proef meenemen.

‘Daar word je stil van…’ is te zien van 18 januari tot en met 16 maart. Wilsonstraat 61, Hoofddorp. Open op vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur en op afspraak. Kijk ook op:  www.galeriedetuinkamer.nl