IJsvogels zijn ‘vliegende edelstenen’

Op maandag 18 november is er een lezing over ijsvogels, door Jelle Harder in de Haarlemmer Kweektuin.

Voor veel mensen zijn ijsvogels de mooiste vogels in ons land. Daarom heeft de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland ijsvogelkenner Jelle Harder uitgenodigd voor een lezing. IJsvogels hebben opvallend kobalt blauwe vleugels, rug en kop. IJsvogels vliegen razendsnel over het water en hebben bijnamen als ’blauwe schicht’ of ‘vliegende edelsteen’. De Vogelwerkgroep gebruikt de avond ook om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Behalve over het uiterlijk van ijsvogels vertelt Jelle over het leefgebied, het broeden met opmerkelijke resultaten en voedsel zoeken. In de Gooi en Vechtstreek is gebleken dat je door het maken van broedwanden de vogels goed kan helpen. Dat heeft er voor gezorgd dat hier opvallend veel ijsvogels tot broeden komen. In 2017 zelfs 104 paar! Ook in Zuid-Kennemerland worden broedwanden gemaakt en broedt de soort in redelijke aantallen.

In de presentatie krijgt men een beeld van ijsvogels in de omgeving van Haarlem, Noord-Holland en Nederland. Daarna wordt met wat voorbeelden duidelijk gemaakt hoe de mens de soort kan helpen aan meer broedgelegenheid. De lezing is doorspekt met foto’s van Nederlandse topfotografen en enkele korte video’s. Na de pauze volgt een prachtige film van Cees van Kempen over ijsvogels in een stadse omgeving.

Jelle Harder is oprichter van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. Het onderzoek aan ijsvogels doet hij al vanaf begin jaren negentig. Voor zijn natuurbeschermingsactiviteiten ontving Jelle een aantal prijzen en werd hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Aanvang: 20:00 uur, zaal open om 19.45 uur. Locatie: Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9, Haarlem. Toegang gratis.

Fotograaf Do van Dijck.