Huis Hodson aan het Spaarne zet deuren wijd open

Een paar keer per jaar, als er een bijzondere gelegenheid is, gaat Huis Hodshon aan het Spaarne in Haarlem open. In 2018 bestaat Vereniging Hendrick de Keyser 100 jaar en dat viert ze door de deuren wijd te openen. Op 6 en 8 april gaat er in Huis Hodshon iets bijzonders gebeuren. Er worden 2 concerten gegeven die cultuur, muziek en architectuur op een verassende manier met elkaar mixen.

Vereniging Hendrick de Keyser behoudt meer dan 400 van de mooiste huizen van Nederland voor de toekomst. De violiste Laura Oomens kreeg van hen een niet alledaags verzoek: kon zij een concertserie organiseren met de huizen van de vereniging als uitgangspunt, waarbij de muziek aansluit bij de tijdgeest van de locatie.

Winnaars van een Grammy Award

De feestelijke aftrap van de concertserie vindt plaats op vrijdagavond 6 april in de aula van Huis Hodshon met een Soirée Dansante. Het Blazersensemble LUDWIG, wat onlangs een Grammy Award in de wacht sleepte, speelt deze avond een romantisch programma met dansmuziek van Debussy, Ibert, Tschaikowsky, Mahler en Gade. De sfeer is informeel: bezoekers worden ontvangen met een welkomstdrankje en zoeken een plekje aan de tafels of op een van de banken.

Tijdgenoten

Op zondagmiddag 8 april wordt het Strijkkwartet in F van Maurice Ravel gespeeld. Hij schreef zijn enige strijkkwartet in 1903. In hetzelfde jaar werd de aula van Huis Hodshon gebouwd. Wat een mooie samenloop van dingen! Hoe zou dit prachtige, laatromantische muziekstuk klinken in een zaal, die bijna rondom van hout is?

Meer bijzondere huizen open

Ook tijdens het theaterfestival HUIS in huis krijg je een kijkje in enkele van de meest bijzondere huizen van de vereniging. Daarnaast gaan er in 2018 verschillende huizen blijvend open voor publiek. Deze zogenaamde Museumhuizen geven een beeld van hoe er van 1550 tot 1950 gewoond werd in Nederland.

Naast verhalen over de architectuur, de geschiedenis en de bewoners, beleef je het huis vooral zelf. In de Museumhuizen dus geen gefluister of afzetkoordjes. Op de site van Vereniging Hendrick de Keyser vind je meer informatie en kun je tickets kopen: https://www.hendrickdekeyser.nl/jubileumjaar

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich zonder winstoogmerk in voor het behoud van architectonisch of historisch waardevolle gebouwen en hun interieur in Nederland. De Vereniging doet dit door panden te verwerven en ze vervolgens te restaureren en te verhuren. De zo opgebouwde collectie geeft een representatief beeld van de Nederlandse architectuur- en interieurgeschiedenis. De collectie omvat inmiddels 421 panden, waaronder huizen, boerderijen, hofjes, buitenplaatsen, villa’s en raadhuizen, verspreid over 108 plaatsen in heel Nederland. De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, is partner van Vereniging Hendrick de Keyser.