Houttuinen wekt 5% van stroomverbruik zelf op

Woonzorgcentrum De Houttuinen te Haarlem is voortaan een stuk duurzamer: PowerQ Solar heeft 108 zonnepanelen geplaatst op het dak van de locatie. Hiermee kan genoeg stroom opgewekt worden om 9 huishoudens van stroom te voorzien.

De zonnepanelen hebben een capaciteit van meer dan 28 kWp aan zonnestroom, omgerekend naar kWh is dat ca. 26.000 kWh. Per jaar kan zo ruim 14 ton CO2-uitstoot vermeden worden. Dit staat gelijk aan 3 keer per jaar een retourvlucht naar Australië.

Door middel van de zonnepanelen kan De Houttuinen nu 5 tot 6% van het totale stroomverbruik zelf opwekken. Hiermee maakt Zorgbalans een goede stap in de ‘vergroening’ van de locatie. En dat past goed in de doelstelling met betrekking tot duurzame energie die Zorgbalans al in 2011 voor de hele organisatie formuleerde.

“Ons doel is om in 2020 20% energie bespaard te hebben ten opzichte van 2010”, licht Rob Huijsmans, manager vastgoed van Zorgbalans, toe. “In de afgelopen jaren hebben we al veel maatregelen genomen zoals het installeren van zuinigere ketels, het aanbrengen van isolatie en het toepassen van LED verlichting. Als onderdeel van onze aanpak vinden we het ook belangrijk dat de energie die we gebruiken, duurzaam wordt ingekocht en waar mogelijk duurzaam wordt opgewekt.”

Eerder liet Zorgbalans al zonnepanelen plaatsen op de woonzorgcentra W.F. Vissershuis en Breezicht. Ook komen er panelen op de nieuwe locatie De Molenweid die nu in Velserbroek gerealiseerd wordt.

Het plaatsen van de zonnepanelen is mogelijk dankzij subsidie vanuit de Rijksdienst van Ondernemend Nederland en vanuit de Provincie Noord-Holland.