Houten kop en wieken naar werkplaats Oterleek: grote opknapbeurt voor Molentje van Groenendaal

Heemstede – Het molentje van Groenendaal is toe aan groot onderhoud. De houten kop en de wieken van het molentje worden hiervoor overgebracht naar Oterleek, waar een molenbouwer die gespecialiseerd in het maken en restaureren van molens, het werk zal uitvoeren. Op woensdag 6 november wordt met een kraan de kop van het molentje op een vrachtwagen geplaatst voor het vervoer naar de werkplaats. Voor die tijd zijn de wieken al gedemonteerd. Het is de bedoeling dat het molentje voor de zomer van 2020 weer volledig operationeel is.

Het molentje van Groenendaal is sinds 2004 een Rijksmonument. De kort na 1776 gebouwde kleine houten stellingmolen is geplaatst op een vierkante stenen onderbouw en voorzien van een dubbele stelling. De molen maalde het water door middel van een vijzel naar het hoger gelegen Groenendaal om zo in de zomer de vijvers en waterlopen van voldoende water te voorzien.

Inwoners, gemeente, de molenstichting Zuid-Kennemerland en natuurlijk molenaar Guus Boers hechten aan het markante molentje bij de kinderboerderij en het Groenendaalse bos. Het is een geliefd object voor fotografen.

Foto: Bart Jonker