‘Hospitaalorde’ mooie plaats voor kunst uit de zorg

Van 17 tot en met 28 november kun je in de Janskerk van het Noord-Hollands Archief kunstwerken zien uit 14 verschillende zorginstellingen in Nederland. Van schilderijen tot sculpturen, van Mari Andriessen tot Margot Berkman. De expositie is een initiatief van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds, een samenwerking tussen het Spaarne Gasthuis en de gemeente Haarlem.

Gevarieerde kunst

In de Janskerk van het Noord-Hollands Archief zijn heel diverse kunstwerken met allemaal een eigen verhaal te zien. Van de oprichter van het Refaja Ziekenhuis tot een patiëntenervaring in het LUMC en van Mathilde Willink in ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen tot ziekenhuistekeningen in het Tjongerschans Ziekenhuis. In een gratis boekje staat ieder kunstwerk met het eigen verhaal beschreven. Bijzonder is dat de 700 jaar oude kerk van de voormalige orde van Jansheren was, een zogenoemde ‘hospitaalorde’. Een mooie plaats dus voor deze ‘Kunst uit de zorg’ expositie: Jansstraat 40 in Haarlem.

Expositie en prijsvraag

De expositie is georganiseerd ter gelegenheid van de uitreiking van de Elisabeth van Thüringenprijs op 19 november in het Frans Hals Museum in Haarlem. Deze prijs van 50.000 euro is bedoeld om kunst in de zorg te stimuleren en wordt uitgereikt aan kunstproject in een zorginstelling. Maar liefst 24 instellingen hebben een project ingezonden dat zij graag willen realiseren. Een aantal van deze instellingen doet ook mee aan de expositie met een kunstwerk dat zij al eerder hebben aangekocht.

Heel Nederland

Aan de expositie werken mee: Albert Schweitzerziekenhuis, Amsterdam UMC, Bravis Ziekenhuis, Deventer Ziekenhuis, Leids Universitair Medisch Centrum, Noord-Hollands Archief, Sint Antonius Ziekenhuis, Sint Jozefoord, Spaarne Gasthuis, Tjongerschans Ziekenhuis, Treant Zorggroep, Westfriesgasthuis en ZorgSaam Zeeuws Vlaanderen.

Foto: ‘The Ocean Breathes: Sealight’ door Margot Berkman in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp.