Heemstede – Hoe vergaat het de horecaondernemers na maanden op slot te zijn geweest ?
Wat overheerst is de tevredenheid dat er eindelijk weer gasten kunnen worden ontvangen. Al is het aangepast aan de laatste regels, er is weer reuring. Vaste bezoekers laten hun gezicht weer zien. Er is veel werk verzet om de ruimte in Sanz, Le Cheval Blanc en De Druif geschikt te maken voor hun gasten. Rekening is gehouden met de 1,5 meter afstand tussen tafels, barkrukken, looproutes en toiletten. Ook de terrassen zijn bij alle drie ‘coronaproof’ opgesteld.
Huishoudens met meerdere personen mogen gelukkig weer bij elkaar aan tafel zitten. Gezinnen en samenwonenden kunnen zo weer iets gezamenlijk vieren. Dat het niet zo vol is als men gewend was mag duidelijk zijn. “We moeten het er maar mee doen, er zit niets anders op”, was een veel gehoorde opmerking. Zodra er een versoepeling van de regels mogelijk is zijn de betreffende zaken er klaar voor om weer voluit te gaan. Een en ander hangt af van de ontwikkeling van het virus in Nederland. Er liggen nog altijd 11 Heemstedenaren in het ziekenhuis en er zijn 89 inwoners besmet. Het aantal overledenen staat al enige tijd op 32.
Qua omzet halen de bedrijven uiteraard bij lange na de cijfers van voor de crisis niet. Dat neemt niet weg dat de vreugde en een positieve kijk op de toekomst overheerst. In alle horecaondernemingen is reserveren verplicht, al zal er bij voldoende ruimte niemand worden geweigerd die spontaan aan komt zetten. Bij De Druif is voor drukke momenten een gastvrouw aanwezig die de bezoekers de regels vertelt en ze uitleg geeft over de routing in het pand en het terras. Conclusie: het komt weer op gang. De ondernemers staan weer klaar voor hun bezoekers.
Eric van Westerloo