Hoe komen radiocommentatoren aan hun informatie?

Op dinsdag 13 februari is het Wereld Radio Dag en zijn de Olympische Winter Spelen in volle gang. Redenen voor de Bibliotheek Zuid-Kennemerland om een Bibliotheekcollege te organiseren over het leven van een sportcommentator. Langs de Lijn-commentator Andy Houtkamp is van 20.00 tot 22.00 uur te gast in de Bibliotheek Haarlem Centrum aan de Gasthuisstraat 32 om uw prangende vragen te beantwoorden. Hoe komen radiocommentatoren aan hun informatie? Zijn zij bevriend geraakt met enkele bekende sporters middels hun vak? En vinden zij het fijn om naar hun eigen stem te luisteren? Bewapend met bijzonder radiomateriaal en onuitputtelijke anekdotes biedt Andy Houtkamp ons een uniek kijkje achter de schermen.  De toegangsprijs bedraagt €5,-; niet-leden betalen €7,50. Reserveer een kaartje online via www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

RCH en Kinheim

Houtkamp speelde zelf voetbal, honkbal en later softbal. Hij begon als achtjarige met voetballen bij RCH in Heemstede. Later ging hij honkballen bij Kinheim in Haarlem. Als honkballer bracht hij het tot diverse selectieteams en was aanvoerder van alle Kinheim eerste jeugdteams waarin hij uitkwam.

Haarlemse Honkbalweek

Andy Houtkamp werd in 1979 door de toenmalige chef van het NOS-programmaLangs de Lijn Jaap Hofman ontdekt bij de Haarlemse Honkbalweek waar hij als speaker actief was. Tien jaar deed Andy Houtkamp voor Langs de Lijn verslag van honkbal- en softbalwedstrijden. Na jarenlang bij verschillende radio- en televisieprogramma’s werkzaam te zijn geweest, keerde hij in 1998 terug naar Langs de Lijn. Daar is hij nu verslaggever voor atletiek, honkbal en voetbal.

Theo Koomen Award

In 2013 won Houtkamp de Theo Koomen Award voor zijn verslag van Ajax-Barcelona op dinsdag 26 november van dat jaar.