9_2018_madeleine_dierentuintje_castricum

“Hier mogen de dieren gewoon oud worden”

Elk dier verdient een mooie oude dag. Om die reden heeft Madeleine Bakker (12) uit Heemstede op woensdag 12 september kinderboerderij het Dierenduintje in Castricum in het zonnetje gezet.

Ze heeft het keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderijen’ uitgereikt en de dieren getrakteerd op lekkernijen. Kinderboerderij ‘t Dierenduintje kreeg dit keurmerk omdat zij een van de weinige kinderboerderijen is die bewust niet fokt, waardoor alle dieren daar oud kunnen worden.

Madeleine van de VeggieSquad (kinderen die opkomen voor dieren) hielp Comité Dierennoodhulp, dat woensdag 12 september uitgeroepen heeft tot Oudere dierendag omdat op veel kinderboerderijen en bij fokkers een groot deel van de dieren niet de kans krijgen om oud te worden.

“In de lente worden er bij kinderboerderijen heel veel dieren geboren. Lammetjes, biggetjes, kalfjes, kuikentjes en konijntjes maar niemand vraagt zich af of al deze dieren wel oud mogen worden op de kinderboerderij. Wanneer alle dieren op de kinderboerderij mogen blijven dan zit de kinderboerderij overvol dus doen ze de dieren weg. Deze dieren gaan naar het slachthuis of worden verkocht op Marktplaats. Deze week zag ik op Marktplaats dat een kinderboerderij een bokje verkoopt voor tien euro. Als hij straks niet verkocht is dan eindigt hij waarschijnlijk ook in het slachthuis. Ik vind dat heel erg, dat is toch super respectloos? De kinderboerderij vertelt dit soort dingen niet aan kinderen. Hoewel we er wel een paar opgebeld hebben. Deze kinderboerderijen vertelden dat ze dieren naar het slachthuis doen. Dat hoort erbij zeggen ze dan. Ik begrijp daar echt niets van. Zo ga je toch ook niet met je kat of hond om? De kinderboerderij geeft kinderen het slechtste voorbeeld wat je kunt geven, namelijk respectloos omgaan met dieren in plaats van respectvol zoals het zou moeten.

Ik ben heel erg blij dat kinderboerderij het Dierenduintje wel het goede voorbeeld geeft. Zij vangen dieren op, fokken niet met dieren en mogen daar wel oud worden”, aldus Madeleine Bakker van de VeggieSquad.